7 végzetes pillanat

Nem volt menekvés a vulkán elől

2008. december 13. 17:54 Discovery News

Olasz kutatók rekonstruálták egy tucat pompeji lakos utolsó óráit, akik 19 órával élték túl a Vezúv kitörését. Claudio Scarpati vulkanológus munkatársaival egy pompeji villában a vulkanikus eredetű anyagok rétegeit elemezte, ahogy megvizsgálta az épületben talált 13 csontvázat is.


A villa, amely Iulius Polybius otthona volt, a város főutcáján, a Via dell'Abbondanzán található. I.sz. 79. augusztus 24-én délután egykor észlelték Pompeji lakói a Vezúv felett gázokból, hamuból és kövekből (piroklasztokból) álló kitörési oszlopot, amely 15 kilométer magasságig emelkedett. A városra habkőeső zúdult, sokan az utcára futottak, igyekezvén elhagyni Pompejit. "Polybius házában 12 személy tartózkodott, köztük egy mindenórás fiatal nőt. A család a házban maradt, valószínűleg azért, mert ezt biztonságosabbnak hitték a terhes asszony számára" - mondta Claudio Scarpati.

Ismertetése szerint az áldozatok 38 százaléka a vulkánkitörés első fázisában vesztette életét. Közülük sokaknak betört a koponyája, ami azt jelenti, hogy velük a leomló háztetők, vagy az égből záporozó kövek végeztek. A kutatók számításai szerint a vulkanikus lerakódások vastagsága óránként 15 centiméterrel gyarapodott, vagyis 6 órába tellett, míg a törmelék súlya alatt leomlott Polybius házának teteje.

Este 7-re, amikor a villa elülső frontja összedőlt, a család a hátsó traktusba ment át, amely mivel teteje meredekebb, kevésbé károsodott a kőeső miatt. "A házban 3 férfi, 3 különböző korú asszony, négy fiú, egy lány, egy kisgyermek, s egy magzat földi maradványaira bukkantunk - utóbbi egy fiatal, 16-18 éves nő csontvázában volt" - mondta a vulkanológus. Az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS vizsgálata azt mutatta ki, hogy hat személy egyazon család tagjai voltak. "Öten valószínűleg testvérek voltak, a hatodik, aki halálakor 25-30 éves lehetett, az unokatestvérük lehetett. A három asszony nem állt rokonsággal egymással" - mondta Marilena Cipollaro, a Nápolyi Egyetem molekuláris biológusa.

Augusztus 25-re virradóra az utcákat háromméteres horzsakőréteg borította. Polybius családja ekkor háza hátsó traktusában a szomjúságtól szenvedhetett. A kitörés második fázisa augusztus 25-én következett be. Az éjszaka folyamán a vulkánkitörés ereje gyengült, az oszlop saját súlya alatt összeomlott és a Vezúv lejtőjén piroklasztikus ár formájában alázúdult. A Pompejiben megvizsgált kőzetminták alapján az ár hőmérséklete 240 °C és 400 °C közötti lehetett. "Az első piroklasztikus áradat észak felől érte Polybius villáját és beterítette a ház hátsó traktusát. A forró hamu a ház minden szegletét betöltötte, megfojtva lakóit, akik számára nem volt menekvés" - magyarázta Scarpati.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!