2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turistáktól védik Pompeji romjait

2008. augusztus 1. 11:08

A világ leglátogatottabb régészeti lelőhelyének, az UNESCO világöröksége részének felbecsülhetetlen értékű épületeit szinte szó szerint "felfalja" a turisták áradata.

A látogatók özönéhez képest nagyon kevés a biztonsági ember, éppen ezért előfordul, hogy már restaurált épületeket zárva tartanak, miközben a burjánzó gaz irtására sincsen se ember, se pénz. Szinte nevetséges, hogy az egész területnek mindössze 12 karbantartója van.

Ezek után az sem meglepő, hogy az idegenforgalmi szolgáltatások is egyre alacsonyabb színvonalúak, nemcsak a vendéglátóipari infrastruktúrában, hanem azokon a területeken, amelyeknek közvetlenül a látogatás élményét kellene segíteniük: a kiadott térképek többsége nem érvényes, a több nyelvű idegenvezetéshez adott fejhallgatók nem működnek.

Ezekhez képest már csak apróság, a jogi vita egy állítólag lejárt koncesszióval működő, de a területet kisajátító étteremmel és egyéb "helyi érdekeltségekkel", valamint a különböző szakszervezetekkel, amelyek keveslik az ünnepi nyitva tartásokra fizetett pótlékokat - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Pedig már az elmúlt időkben is bevezettek különböző korlátozásokat Pompeji megóvása érdekében: nem engedélyeznek például filmforgatásokat, és ma már elképzelhetetlen lenne egy olyan - igaz, közönség nélküli, filmre szánt, ám a hangerő miatt az ősi kövekre mégis káros - koncert, mint amelyet a Pink Floyd adott a város amfiteátrumában 1971 októberében.

Sandro Bondi kulturális miniszter a "rendkívüli állapot" irányítására külön miniszteri biztost nevezett ki Renato Profili személyében. Profili szerint mindenekelőtt el kell zavarni Pompeji környékéről mindazokat, akik a régészeti kincseknek csupán haszonélvezője, de semmit nem tesznek annak fenntartásáért. A prefektus 40 millió euróval (9,2 milliárd forint gazdálkodhat, ehhez jön még Campania tartomány 17 milliója (3,9 milliárd forint).

Profili eltökélt szándéka rendet tenni a lelőhely igazgatásában is. A személyzetet egyelőre nem kívánja bővíteni, ideiglenes megoldásként azt javasolja, hogy rotációs rendszerben nyissák meg a turisták előtt az egyes restaurált házakat. Azt azonban máris leszögezte, hogy nem kívánja Pompejit magáncégek kezébe adni - ezzel is hangsúlyozva, hogy állami, nemzeti ügyről van szó.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár