7 végzetes pillanat

A méhek őrizték Plohn József fényképezőgépét

2008. november 19. 07:41 MTI

A második világháború után sokáig egy kaptárban rejtegették a legendás fotográfus, Plohn József egykori fényképezőgépét, amelyet második tulajdonosa kedden adott át a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum vezetőjének Makón.


Nagy Imre múzeumigazgató az MTI-nek az átadást követően elmondta: a gépet birtokló Börcsök Sándor családja eredetileg a szegedi Móra Ferenc Múzeumot kereste fel, hogy felajánlja a becses tárgyat. Ekkor merült fel, hogy a fényképezőgépet Makóról Vásárhelyre vigyék, hisz Plohn József ott folytatta fotográfusi tevékenységét, és a Tornyai-múzeum egyébként is fontosnak tartja a legendás fotóshoz kötődő dokumentumok, illetve tárgyak gyűjtését.

A készülék megvételéhez szükséges pénz harmadát a szegedi múzeum, harmadát annak dolgozói és harmadát Hódmezővásárhely képviselőtestülete biztosította. Hogy mennyit fizettek a muzeális gépért, azt Nagy Imre nem árulta el. A közgyűjteménybe kerülő gépet az ismert makói - ma már 92 éves - fényképész, Börcsök Sándor vásárolta meg még 1943-ban Plohn Józseftől. Plohn akkor már idős mesterként országszerte ismert fotográfus volt. Hódmezővásárhelyi műterme olyan képzőművészek kedvelt találkozóhelyének számított, mint Tornyai János vagy Rudnay Gyula. Plohn József az ő inspirációjuk alapján kezdett néprajzi fotók készítésébe.

A tehetséges fotós háromezer felvételt rögzített Hódmezővásárhelyen és környékén a tanyákról, a lakóépületek berendezéséről, a fazekas termékek előállításának teljes munkafolyamatáról, különféle mesterségekről, mint például a méhészetről, halászatról. Megörökítette az állattartók, földművelők munkáját, esküvői szertartásokat, gyermekjátékokat és a korszak temetői fejfáit is. Portrégyűjteményének legértékesebb része az 1848-as honvédekről készült felvételsorozat.

1944-ben az akkor már súlyos beteg Plohnt deportálták, az idős fényképészmester a marhavagon embertelen körülményeit nem élte túl. Élettársa gondoskodott róla, hogy Plohn József felbecsülhetetlen értékű fényképei megmaradhassanak; a hagyaték 1952-ben került a vásárhelyi múzeum gyűjteményébe. Börcsök Sándor a masinát rövid ideig használta. A háború után, a kibontakozó kommunista diktatúra idején nem akarta, hogy államosítsák a szerkezetet, vagyis nem szerette volna "bevinni" a Fényképész Szövetkezetbe. S mivel méhészkedett, egy kaptárban rejtette el. Abban bízott, hogy még a rettegett hatóságok emberei is félnek a méhcsípéstől. Nem is tévedett, hiszen így sikerült megmenteni a fényképezőgépet.

A készülék igen jó állapotban érte meg a jobb időket. Az eredeti vászon táskában lényegében működőképesen vészelte át a hosszú éveket. A részeket most a restaurátorok megtakarítják és konzerválják, de ha megfelelő lemezt raknának bele, már most újra kép készülhetne Plohn József masinájával. A tervek szerint tavasszal egy kamarakiállítás keretében találkozhatnak a géppel, néhány korabeli képpel és Plohn-fotóval az érdeklődők - tette hozzá Nagy Imre.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!