2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bezúzzák a Stonehenge-ről írt gyerekkönyvet

2008. október 14. 12:03 The Daily Mail

Az English Heritage angol örökségvédelmi szervezet legújabb könyve a szakmai nevetség tárgya lett: a gyerekeknek szánt munkát mostanra visszavonták a boltokból, és összes példányát bezúzzák.

A kormányzati támogatással működő örökségvédelmi szervezet pár hete jelentette meg a "Stonehenge rettenetes könyve" című munkát, amely már a boltokba kerülés előtt nevetség tárgyává vált a régészek között. Az English Heritage ezért most visszavonni kényszerült a 4500 példányban megjelent művet, és mindezt azzal indokolják, hogy egy korai, szerkesztetlen változat jutott el a nyomdába, és került a boltokba.

Ilyen hibák például, hogy a könyv a bronzkort a kőkor elé helyezi, vagy például egy jégkori mamuttal szemléltették a vaskor és a középkor közti időszakot, miközben a mamutok i.e. 1700 körül haltak ki, azaz a brit vaskor kezdete előtt közel 1000 évvel. További pontatlanság, hogy a könyvben az 5. századi Aurelius Ambrosius uralkodót - akiről egyesek szerint Arthur királyt is mintázhatták - Aureole Ambrosias néven mutatják be, egy internetről másolt hiba alapján.

A könyv emellett tele van helyesírási hibákkal, vagy éppen térképészeti bakikkal is, így az egyes távolságokat összevissza tűntetik fel. Szintén zavarosak, következetlenek és hiányosak a hivatkozások is.

Az ügyben igazán az volt kellemetlen, hogy a hibákat a British Archaeology című magazin egyik szerkesztője vette észre, majd azokat a lap legújabb számában egy igencsak szúrósra sikeredett cikkben mutatta be. A lap főszerkesztője, Mike Pitts szerint a hibák száma miatt kötelező volt leközölniük ezt az írást, és szerinte nagyon sok olyan vicceskedő mondat is volt a szövegben , ami teljesen hiteltelenné teszi a művet.

A könyvsorozatot egyébként 2005-ben indították el, hogy azok segítségével szélesebb körben is megismertethessék az ország műemlékeinek történetét. A mostani eset azonban a szervezet bocsánatkérése szerint a kiadói stratégiai újragondolására serkenti őket, és a jövőben inkább az ingyenesen, internetről letölthető oktatási segédletekkel kedveznének olvasóiknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár