2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Összehasonlítottuk a szlovák és magyar történelemtankönyveket

2008. szeptember 15. 10:33 Kollai István

A tanulmány a Szlovákiában használatos szlovák nyelvű középiskolai történelemtankönyvek összehasonlító jellegű bemutatására tesz kísérletet. Összehasonlító jellegét az adja, hogy nem kívánunk ítéletet mondani vagy véleményt nyilvánítani a felvetett kérdésekben; ehelyett az olvasói véleményalkotást úgy kívánjuk elősegíteni, hogy bemutatjuk, az adott kérdéskörről a szlovák mellett miként írnak a magyar középiskolai történelemtankönyvekben.

Mielőtt azonban belekezdenénk az elemzésbe, tekintsük át röviden, milyen szlovák és magyar történelemtankönyveket hasonlítottunk össze egymással.

A 2007/2008. tanévre vonatkozó közoktatási tankönyvjegyzék Magyarországon a négy évfolyamos középiskolák számára összesen 14 könyvet nyilvánít hivatalos történelemtankönyvnek. Mi ebből a „Középiskolai történelem” és a „Forrásközpontú történelem” tankönyvi sorozatok négy-négy kötetét vettük vizsgálat alá. A hagyományosnak számító „Középiskolai történelem” és az újszerűnek számító „Forrásközpontú történelem” egyébként nagyjából hasonló népszerűségnek örvend a megrendelési statisztikák alapján; a két sorozat együttes vizsgálata a hazai történelemoktatás reprezentatív elemzésének tekinthető.

A 2007/2008. tanévi közoktatási tankönyvjegyzékben szereplő történelemkönyvek, szerzőség szerint

[forrásközpontú]
[középiskolai] Egyéb
Történelem I. Száray Miklós: Történelem I. - középiskolák, 9. évfolyam. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006. Száray Miklós: Történelem I. a középiskolák számára. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2004.
Történelem II. Száray Miklós: Történelem II. - középiskolák, 10. évfolyam. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006. Szabó Péter-Závodszky Géza: Történelem II. a középiskolák számára. Átdolgozott kiadás. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, é.n. - Walter Mária,
- Száray Miklós - Szász Erzsébet
Történelem III. Száray Miklós: Történelem III. - középiskolák, 11. évfolyam. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2007. Závodszky Géza: Történelem III. a középiskolák számára. Átdolgozott kiadás. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2003. Kardos Éva-Lőrinc László-Stefány Judit
Történelem IV. Száray Miklós-Kaposi József: Történelem IV. - középiskolák, 12. évfolyam. Budapest, 2006. Salamon Konrád: Történelem a középiskolák 12. évfolyama számára. Második, javított kiadás. Korona Kiadó, Budapest, 2004 - Dupcsik Csaba-
Repárszky Ildikó
- ifj. Lator László


A magyarországi oktatási rendszerrel ellentétben Szlovákiában csak a gimnázium első három évfolyamában van történelemoktatás. A független Szlovákiában állami kézben maradt a tankönyvkiadás; így érvényes maradt az az elv is, hogy egy tantárgyhoz egy tankönyvi sorozat tartozik. A gimnázumok számára rendszeresített hivatalos történelemkönyvi sorozat elkészítése ráadásul rendkívül lassan haladt; csak az ezredforduló táján kezdték kiadni a sorozat köteteit. Azelőtt a tanárok saját jegyzeteiket, korábbi tankönyveket, valamint a minisztérium által ajánlott segédanyagokat használták a történelem tanításához.

A szlovák történelemtankönyvek

Általános jelölés
Dejepis-1 Július Bartl–Miroslav Kamenický–Pavol Valachovič:
Dejepis pre 1. ročník gymnázií.
Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 2002.
Dejepis-2 Július Bartl–Ľuboš Kačírek–Michal Otčenáš:
Dejepis pre 2. ročník gymnázií. Národné dejiny.
Slovenské pedagogické nakladateistvo, 2002.
Dejepis-3 [národné] Alena Bartlová–Róbert Letz:
Dejepis pre 3. ročník gymnázií. Národné dejiny.
Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 2005.
Dejepis-3 [svetové] Daniela Kodajová – Mária Tonková:
Dejepis pre 3. ročník gymnázií. Svetové dejiny.
Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 2006.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár