A vörösterror 133 napja

Hatalmas újkőkori település Alsónyék térségében

2008. szeptember 18. 13:02

Eddig soha nem tártak fel ilyen nagyságú újkőkori települést, mint most Alsónyék térségében, az MTA Régészeti Intézet és az Archeosztráda Kft. régészei a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) megbízásából - írta Hamvay Péter a Népszavában.

A legizgalmasabb és legnagyobb feladatot adó lelőhely egy körülbelül 2000 sírt tartalmazó neolitikus telep Alsónyék közelében, melynek mintegy 60 ezer négyzetméteres részén már az elmúlt két évben is folytak ásatások. A régészek szerint az i.e. 5500-5000-re datálható alsónyéki telep az újkőkor két korszakát is felöleli: fénykorát az úgynevezett Lengyeli kultúra korában élte, egy kisebbik része pedig a még idősebb, Starčevo kultúrához köthető.

Osztás Anett ásatásvezető régész szerint ilyen nagyságú neolit­telepet Magyarországon eddig még nem tártak fel. Arra majd az ásatási térképek elemzése adhat magyarázatot, hogy a mintegy fél­ezer évig lakott telepen egy időben hányan élhettek. Találtak ezen a területen arcosedény-töredéket és több idol szobrocska is előkerült. A zsugorított temetkezési rítusú sírok mellett az egykori jelentős méretű házakat tartó cölöpnyomok szabdalják a terepet.

Ezen a lelőhelyen júniusban kezdhették el a munkát, október 15-ig 70 ezer négyzetméternyi területet kell megkutatni a szakembereknek. A munka azonban nem fejeződik be a terepen, a KÖSZ-szel kötött szerződés a leletanyag elsődleges feldolgozására, dokumentálására is kötelezi őket. Mende Balázs Gusztáv, a Régészeti Intézet M6-os régészeti munkáit koordináló szakembere reméli, hogy az egész Európában kiemelkedő jelentőségű lelet tudományos feldolgozását minél hamarább el tudják kezdeni.

Néhány méterre az újkőkori leletektől hirtelen a római korban találjuk magunkat. Az ásatás technikája is más ezen a lelőhelyen: négyzetes szelvényekre osztották a terület egészét, hiszen minden négyzetcentiméter rejthet valami fontosat. A KÖSZ régészei itt egy 34x19 méteres római épület nyomaira bukkantak, de a széles falalapozások egyelőre nem adnak választ az épület pontos rendeltetésére, az is felmerült, hogy erődített villaépület került elő. Ez ellen szól viszont, hogy az egykori építmény maradványait egy lapályos részen találták meg, márpedig a római villákat inkább domboldalra építették.

Horváth Friderika, az MTA Régészeti Intézetének régész munkatársa szerint elképzelhető, hogy a birodalmi posta egyik állomását lelték meg kollégái. Hiszen a területről korábban előkerült mérföldkő azt bizonyítja, hogy római út haladt itt. A háznak szinte teljes kőanyagát felszedték és más építkezésekhez használták a későbbi korokban, de az omladékok kutatása választ adhat a kérdésekre.

Az eredeti cikk a Népszavában

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!