2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A szovjet vezetést hibáztatják az ukrajnai éhségért

2008. július 25. 09:07

Az ukrán kormány a szovjet vezetőket vádolta meg szerdán a több millió ember életét követelő tragédia előidézésével.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) olyan levéltári dokumentumokat tett közzé, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy Joszif Sztálin szovjet vezető és alárendeltjei a felelősek az éhínségért. Az áldozatok pontos száma körül továbbra is vita van: egyes történészek úgy vélik, hogy 3,5 millióan haltak meg az éhínségben, míg az ország vezetői tízmillió halottról beszélnek.

Fotó: Getty

Nem volt kegyelem

A kérdés fájó pont az amúgy is hűvös orosz-ukrán viszonyban, s az újabb kijevi lépés várhatóan tovább fokozza majd a feszültséget. Az ukrán kormány korábban is Sztálint és körét vádolta az éhínség előidézésével, de most először tett közzé dokumentumokat álláspontja alátámasztására.

"A levéltári dokumentumok egyértelműen tanúsítják, hogy az 1932-33. évi éhínség-népirtás a totalitárius kommunista rendszer tervezett bűncselekményeinek a következménye" - áll az SZBU közleményében.

A dokumentumok utasításokat tartalmaznak azok megbüntetésére, akik ellenállnak a kollektivizálásnak és megtagadják a termékbeszolgáltatást, valamint részleteket közölnek az ukrán nacionalista szervezetek felszámolására indított kampányokról. A szovjet hatóságok az éhínséggel akarták rábírni Szovjetunió-szerte a parasztokat, hogy adják fel saját földjeiket és csatlakozzanak a kolhozokhoz.

Moszkva elutasítja az ukrán vezetőknek - élükön Viktor Juscsenko elnökkel - azt a követelését, hogy minősítsék az ukrán nép elleni népirtásnak a tragédiát, mondván, hogy annak szenvedői voltak más etnikai csoportok, így oroszok és kazahok is. Oroszország ugyanis a Szovjetunió jogutódaként jogi lépésre is számíthat, ha az éhínséget nemzetközileg népirtásnak ismerik el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár