2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá kerül Csontváry festménye és Horthy kardja

2006. április 25. 12:00 MTI

Szenzációs, 202 tételes választékkal, közte egy Csontváryval nyílik kedden a Mű-Terem Galéria tavaszi aukciós kiállítása.

Csontváry a figyelem középpontjában

A tételek közül 44 indul millió feletti kikiáltási áron, olyan nagy nevekkel, mint Mednyánszky László, Nemes Lampérth József, Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Farkas István, Czóbel Béla, Aba Novák Vilmos, Bortnyik Sándor, és egy várhatóan csúcsot döntő, igazi ritkasággal: egy Csontváry Kosztka Tivadar vászonnal.

A Hídon átvonuló társaság című, 1901 körülire datált kép kikiáltási ára 80 millió forint, amire még nem volt példa magyarországi aukción. A kép előtörténetét, műleírását ismertetendő a Mű-Terem Galéria külön füzetet is megjelentetett a varázslatos, 60x72 centiméteres olajképhez. Az egykori Bedő-gyűjtemény főművéhez hasonló jelentőségű alkotás csak nagyon ritkán bukkan fel a műkereskedelemben. Érthetően, mert a Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából - a 24 grafikából és 103 festményből - mindössze 3 grafika és 22 festmény van magángyűjteményekben, amelyeknek tulajdonosai aligha válnak meg féltett kincseiktől. Az elmúlt másfél évtizedben mindössze három Csontváry képet árvereztek. (Egyet éppen tavaly ősszel a Nagyházi Galériában, ahol a Teniszező társaság című kisméretű festmény 90 millióért kelt el.)

Csontváry: Hídon átvonuló társaság

Mesebeli álmodozó figurák, vadászok, lovasok, köztük egy amazon, bohócok, gyermekét karjában tartó anya, tétova férfiak népesítik be Csontváry Kosztka Tivadar ismert, Hídon átvonuló társaság című, sokszor reprodukált és kiállított festményét. Ezt a képet már csak a festő halála után 11 évvel, 1930-ban az Ernst Múzeum Csontváry kiállításán láthatta a közönség. Egy évvel később a 20. századi magyar festészet egyik fontos műveként mutatta be a Tamás Galéria, s a továbbiakban ott volt minden fontosabb hazai és külföldi Csontváry-kiállításon.)

A Hídon átvonuló társaság is azok közé az alkotások közé tartozott, amelyeket a művész a közönség elől rejtve, a bérelt patikájában őrzött. Harminc olyan festményről lehet tudni, amely innen került elő, és különböző gyűjteményekbe került. Köztük volt a Castellammare di Stabia, a Tengerparti sétalovaglás, a Marokkói tanító, az Öreg halász és a századfordulón festett Önarckép is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár