2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a whiskyről

2022. május 12. 19:20 Múlt-kor

Az égetett szeszeket latinul az élet vizének (aqua vitae) nevezték. A whisky szó ennek nyomán az aqua vitae skót gael nyelvű megfelelője, az uisge beatha rövidített formájából ered.

Whiskyfőzde
Whiskyfőzde egy 19. századi metszeten (Wikipedia / Wellcome Collection / CC BY-SA 4.0)

1. A desztilláció technikája feltételezések szerint már Mezopotámiában is ismert volt, ám a módszert ekkor még illatszerek és aromák előállítására használták. Az ókorban az alexandriai görögök már bizonyítottan alkalmazták a desztilláció tudományát. A technika a középkor századai során a mórok közvetítésével jutott el a kontinentális Európába.

2. Az égetett szeszeket latinul az élet vizének (aqua vitae) nevezték. A whisky szó ennek nyomán az aqua vitae skót gael nyelvű megfelelője, ez uisge beatha rövidített formájából ered. A whiskynek két írásmódja is helyes. Míg az e betűs, whiskey formátumot elsősorban az amerikaiak és az írek használják, a skót és kanadai italra hagyományosan whiskyként hivatkoznak.

3. Az aqua vitae-t a középkorban elsősorban betegségek, többek között a himlő és a kólika elleni gyógyszerként használták.

4. A történelem első dokumentált aqua vitae-túladagolása egy Richard MacRanall nevű ír törzsfőhöz köthető, aki 1405 karácsonyán abba halt bele, hogy túl sokat fogyasztott az italból.

5. A whiskyről megemlékező első skót írott forrás, egy 1494-es adólista szerint IV. Jakab skót király nyolc hordó malátát adományozott egy John Cor nevű szerzetesnek, hogy aqua vitae-t készítsen belőle.

6. Az ital népszerűségét és értékét jelzi, hogy 1541-ben VIII. Henrik lánya, az ekkor még mindössze 8 éves Erzsébet hercegnő (a későbbi I. Erzsébet) egy ír püspöktől egy hordó whiskyt kapott ajándékba.

7. A világ első hivatalosan működő szeszfőzdéje, az Old Bushmills Distillery 1608-ban I. Jakabtól kapott engedélyt a whisky előállítására.

8. Anglia és Skócia 1707-es egyesülése után jelentősen megnőtt a whiskyre kivetett adó. Virágzásnak indult a szeszcsempészet, 1777-ben Edinburghban a 8 legális mellett már 400 illegális szeszfőzde működött. Az éjszaka előállított, ezért „holdvilágnak” nevezett illegális whisky gyártását 1823-ban a whiskylepárlást engedélyező ún. fogyasztási törvénnyel sikerült jelentősen visszaszorítani.

9. Az amerikai függetlenségi háborúban a whiskyt fizetőeszközként is használták.

10. Az USA-ban orvosi előírásra az alkoholtilalom alatt is lehetett whiskyt fogyasztani. Az italt csak gyógyszertárakban árulták, így több patikus is igencsak meggazdagodott ebben az időszakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár