2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a sóról

2022. május 5. 19:35 Múlt-kor

A sót gyógyításra is használták. A zsidók a fertőzések elkerülése végett sóval kenték be az újszülöttet, a középkori Európában pedig mérgezések és veszettség ellen is alkalmazták.

Gandhi a sómenet élén 1930-ban
Gandhi a sómenet élén 1930-ban

1. A világ legrégebbi ismert sóbányája – az azerbajdzsáni Araksz folyó völgyében található Duzdagi környékén – már a Kr. e. 5. évezred második felében megkezdte működését.

2. Az egyiptomiak már az Óbirodalom időszakában, a Kr. e. 3. évezredben is használták tartósításra a sót, amely a hűtőszekrény megjelenéséig a legfontosabb tartósítószer volt.

3. Az ókorban a közel-keleti népek körében gyakori volt a legyőzöttek földig rombolt városainak sóval való behintése, amellyel jelképesen megátkozták a település újbóli benépesítésére tett kísérleteket.

4. A só az ókori Kínában is kulcsfontosságú szerepet játszott. A Tang-dinasztia reformjainak köszönhetően a 8. század végén már az állami bevételek több mint fele a sóadóból származott. Kínában a megengedettnél jóval nagyobb sómennyiség elfogyasztása hosszú évszázadokon keresztül a rituális öngyilkosság egyik módja volt.

5. A sót gyógyításra is használták. A zsidók a fertőzések elkerülése végett sóval kenték be az újszülöttet, a középkori Európában pedig mérgezések és veszettség ellen is alkalmazták.

6. Az ókorban és a középkorban számos város gazdagodott meg sókereskedelemből: a só többek között a középkori Velence felemelkedésében is óriási szerepet játszott.

7. Franciaország egyik leggyűlöltebb adóneme az 1286-ban bevezetett sóadó, a gabelle volt. Bár 1790-ben eltörölték, Napóleon újra bevezette, és csak 1945-ben törölték el végleg az adónemek sorából.

8. A sónak az európai népi hitvilágban is fontos szerep jutott. Többek között Finnországban és Baszkföldön is sóval védekeztek a boszorkányokkal és a démonokkal szemben.

9. A közép-és kora újkorban az előkelő rétegek összejövetelein a sótartóhoz képest elfoglalt pozíció a társadalmi státusz jelzésére szolgált.

10. Az 1930-ban a brit sómonopólium ellen Mahatma Gandhi által szervezett sómenet az indiai függetlenségi törekvések és az erőszakmentes mozgalom egyik mérföldköve volt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár