2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény A Pogány Madonnáról

2023. szeptember 13. 19:05 Múlt-kor

Ötvös Csöpi első mozis kalandja már a bemutató hetében nézettségi rekordot döntött, egy éven belül pedig 1,3 millió nézővel büszkélkedhetett, és 28 országban vetítették.

Pogány Madonna
Jelenet a filmből

1. Az 1981-ben bemutatott egész estés magyar krimivígjátékot 1980 nyarán – mindössze két hónap alatt – forgatták le a Balatonon.

2. A főszereplőt alakító Bujtor István álma teljesült, amikor vászonra vihette a „magyar Piedone” karakterét. A színész a Sándor Mátyás című filmsorozat forgatása alatt Rómában találkozott az Ötvös Csöpi alteregójának tekinthető Bud Spencerrel, aki állítólag akkora hatással volt rá, hogy még aznap elkezdett dolgozni A Pogány Madonna történetén.

3. A film két sztárja minden jelenetet dublőr nélkül forgatott le. Bujtor István nyaktörő mutatványt mutatott be egy helikopter kötélhágcsóján, de Kern András sem úszta meg szárazon: a forgatási szünetekben tanult meg motorcsónakot vezetni, amelyről az egyik jelenetben a vízbe lökik.

4. A pártvezetés ellenezte, hogy a filmben a gyilkosságot elkövető „rossz“ karakter magyar legyen, ezért – s a nyelvi akadályok áthidalása miatt – lett Soltész figurája a „bécsi magyar”.

5. Bujtor István kisfia, Balázs ötévesen családi kisfilmjük forgatása közben kiáltotta édesapjának: „Tűz Csucsu”! Ez a szállóigévé vált mondat bekerült a filmbe is.

6. A Pogány Madonna egy fiktív műtárgy volt, amelyet a forgatásra gipszből készítettek. A tihanyi apátságban a film bemutatása után sok látogató kereste a kultikus tárgyat – mindhiába.

7. A szobor rejtekhelyéül szolgáló Skála nevű vitorlás Bujtor István saját hajója volt, jelenleg a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban őrzik. A film első „bunyós” jelenetének helyszínt adó Helka nevű diszkóhajó pedig ma nosztagiahajóként úszkál a Balatonon.

8. Ötvös Csöpi első mozis kalandja már a bemutató hetében nézettségi rekordot döntött, egy éven belül pedig 1,3 millió nézővel büszkélkedhetett, és 28 országban vetítették.

9. A Bujtor–Kern páros a történet folytatásaként a Csak semmi pánik (1982) és az Elvarázsolt dollár (1985) filmekben tűnt fel újra, hogy a nagyközönséget a mozitermekbe csábítsa. A Hamis a baba (1991) viszont már meg sem közelítette elődei sikerét.

10. A Pogány Madonnát 2011-ben digitálisan felújították. A restaulárásra azért volt szükség, mert a  film fellelhető filmpozitívjai erősen fakultak voltak. A munkálatokban részt vett a film operatőre, Hildebrand István is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár