2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a burgonyáról

2022. augusztus 18. 19:20 Múlt-kor

A „pogányoktól származó” krumplit Európában sokáig az ördög keze munkájának tekintették. A bizalmatlansághoz hozzájárult, hogy sokan a mérgező levelét és termését fogyasztották el. A kontinensen a burgonyát sokáig botanikus kertekben dísznövényként tartották, és legfeljebb az állatokat etették vele.

burgonya átválogatása
Burgonya átválogatása 1961-ben (kép forrása: Fortepan / Gábor Viktor)

1. A régészek feltételezése szerint Dél-Amerikában már mintegy tízezer évvel ezelőtt megkezdődött a burgonyatermesztés, az erre vonatkozó leletek azonban bizonytalanok. A legkorábbi, Kr. e. 2500-ra datálható, teljes bizonyossággal burgonyagumóként azonosított maradványokat a közép-perui Ancón tengerparti területein találták meg.

2. A burgonya dél-amerikai spanyol hódítók révén az 1560–70-es években jelent meg Spanyolországban. Egy 1567-es szállítólevél tanúsága szerint a Kanári-szigetekről már 1567-ben is szállítottak krumplit Antwerpenbe.

3. A „pogányoktól származó” krumplit Európában sokáig az ördög keze munkájának tekintették. A bizalmatlansághoz hozzájárult, hogy sokan a mérgező levelét és termését fogyasztották el. A kontinensen a burgonyát sokáig botanikus kertekben dísznövényként tartották, és legfeljebb az állatokat etették vele.

4. A burgonyatermesztést Franciaországban 1748-ban törvényben is megtiltották. A rendelkezést többek között azzal indokolták, hogy a krumpli leprát okoz. A törvényt csak 1772-ben törölték el.

5. A krumpli népszerűsítésében jelentős szerepet játszott Antoine Augustine Parmentier gyógyszerész, aki XVI. Lajos megnyerésével biztosította a burgonya sikerét. Parmentier akkor jött rá a burgonya magas tápértékére, amikor a hétéves háború alatt, porosz rabságban krumplival etették.

6. Marie Antoinette a hajába, férje, XVI. Lajos pedig egyik gomblyukába tűzött krumplivirágot, hogy így győzze meg a franciákat a burgonyatermesztés és -fogyasztás szükségességéről. A szokást a francia arisztokrácia is átvette.

7. A hasábburgonya angol neve ellenére (French fries) Belgiumból származik. A Meuse mentén élő emberek főként halat fogyasztottak, télen azonban befagyott a folyó, így 1781-ben hal formájúra vágott, forró olajban megsütött krumplival helyettesítették a halakat. Így született meg a sült krumpli.

8. Bár II. (Nagy) Frigyes porosz király is rájött a krumpliban rejlő lehetőségekre, alattvalóinak eszük ágában sem volt a növényt terjeszteni. Ezért az uralkodó maga hozott létre egy krumpliföldet, amelyet őrséggel őriztetett. A közelben lakó parasztok úgy gondolták, hogy Frigyes valamilyen rendkívül értékes növényt rejteget, ezért éjszaka elrabolták a krumplijait, és elkezdték maguk is termeszteni. A király terve bevált.

9. Oroszországban Nagy Katalin kezdte el a krumplit népszerűsíteni, nem túl nagy sikerrel. A burgonya elterjedése ellen az ortodox egyház is tiltakozott, mondván, a növény nem szerepel a Bibliában.

10. Előfordult, hogy a burgonya hiánya súlyos éhínségek forrása lett. Írországban – ahol ez volt a fő élelemforrás – 1845-től 1851-ig szinte a teljes burgonyatermés elpusztult. Egymillióan haltak meg, és mintegy kétmillióan vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár