2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 nagy katonai tévedés a történelemből

2018. július 18. 18:33 Múlt-kor

Moszkva, 1812

Napóleon francia császár 1812 júniusában 680 000 főt számláló, franciákból és meghódított területeinek katonáiból álló sereget vezetett az Orosz Birodalom ellen. Az orosz csapatok három hónapon keresztül – időszakos harcokkal – a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazva visszavonultak, de a franciák tovább nyomultak előre, és próbálták döntő ütközetre kényszeríteni az orosz felet. Végül szeptemberben eljutottak egészen Moszkváig, amelyet azonban addigra az oroszok felégettek.

Napóleon egy hónapot várt a romos Moszkvában I. Sándor cár békeajánlatára, amely azonban nem jött – jól tudta a cár, hogy az idő a császár ellen dolgozik. Miután nem maradt semmiféle tartaléka, Napóleon megkezdte visszavonulását – ugyanazon az útvonalon, amerre jött (erre a sereget visszavonulása során követő orosz csapatok is aktívan igyekeztek kényszeríteni). Ekkor már egyre hidegebbé kezdett válni az idő, a Grande Armée pedig sem megfelelő ellátmánnyal, sem téli ruházattal nem rendelkezett. Az orosz rajtaütések által okozott veszteségeket tovább növelték a fagy és a betegségek.

Mire Napóleon elhagyta Oroszországot, 380 000 embere meghalt, 100 000-en fogságba estek, a maradékból pedig 50 000-nél is többen alkalmatlanok voltak bármiféle további szolgálatra. A folyamatos előrenyomulással és a már lerabolt, illetve kiürített útvonal követésével Napóleon oroszországi hadjárata teljes kudarcba fulladt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár