2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség Ötziről

2022. június 9. 19:20 Múlt-kor

Az eddig ismert legkorábbi tetoválások – jelenlegi tudásunk szerint 61 darab – Ötzi testét borították. Elképzelhető, hogy valamilyen mögöttes szimbolikus jelentésük lehetett, azonban a kutatók szerint a funkciójuk elsősorban gyógyászati vagy terápiás jellegű volt.

Ötzi
Ötzi testének 2011-es rekonstruálása (kép forrása: Wikimedia Commons/ Simon Claessen/ https://www.flickr.com/photos/simski/5509024831/ CC BY-SA 2.0)

1. Az Ötzi névre keresztelt 5300 éves, remek állapotban fennmaradt gleccsermúmiára 1991-ben bukkant rá két német hegymászó, Erika és Helmut Simon az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Azóta a jégembert tartják számon a legrégebbi, teljes épségben fennmaradt emberi holttestként.

2. Ötzit, akiről megtalálása után kezdetben azt hitték, hogy modern kori hegymászó, a negyvenes évei közepén érte a halál.

3. A legújabb kutatások szerint a jégember halálát nem a vállába fúródott nyílvessző okozta. A rézkori vadász, akit feltehetően orvul, lesből támadva találtak el (vélhetően személyes konfliktus állt a háttérben), nem veszített jelentős mennyiségű vért. Minden bizonnyal halálra fagyott.

4. A DNS-vizsgálatok során kiderült, hogy a jégembernek legalább 19 távoli rokona él Tirolban.

5. Több mint harminc különböző típusú pollent találtak Ötzi gyomrában, ami arra utal, hogy késő tavasszal vagy kora nyáron hunyt el.

6. A gleccsermúmia hajának magas arzén- és réztartalma miatt korábban feltételezték, hogy Ötzi rézművességgel foglalkozhatott, ám az új elemzések azt mutatták, hogy a bőrben és a körmökben igen kevés az arzén, ami cáfolja a rézműves-hipotézist.

7. A közelmúltban végzett CT-vizsgálatok megmutatták, hogy Ötzi érelmeszesedéstől szenvedett, mindenekelőtt a koszorúerek állapota volt súlyos. Emellett Lyme-kór keserítette meg az életét, a vastagbelében pedig ostorférgek tanyáztak. A jégember a mezőgazdaság és a tejtermelés korabeli terjedése ellenére laktózérzékenységben is szenvedett.

8. Az eddig ismert legkorábbi tetoválások – jelenlegi tudásunk szerint 61 darab – Ötzi testét borították. Elképzelhető, hogy valamilyen mögöttes szimbolikus jelentésük lehetett, azonban a kutatók szerint a funkciójuk elsősorban gyógyászati vagy terápiás jellegű volt.

9. Ötzi halálakor medvebőrből készült fejfedőt viselt. Ruháit háziasított birka-, marha- és kecskebőrből, valamint vadállatok bőréből készítette, köztük kabátját, amely legalább négy különféle kecske- és birkabőrből készült.

10. Mivel Ötzi megtalálása óta hét ember is elhunyt, akik közeli kapcsolatba kerültek vele, közülük ráadásul négyen baleset következtében, a jégemberrel kapcsolatban is felmerült (az egyiptomi múmiákhoz hasonlóan), hogy átokkal sújtja az őt háborgatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár