2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Viktória királynőről

2022. június 23. 19:20 Múlt-kor

Bár a viktoriánus korszak a prüdériáról vált ismertté, a korszak névadója korántsem utasította el a szexualitást. A királynő nászéjszakája után „kielégítő és elképesztő” együttlétről számolt be.

Viktória királynő
Viktória királynő (kép forrása: Wikimedia Commons/ Ross Dunn/ www.flickr.com/photos/rdb466/33647634444/ CC BY-SA 2.0)

1. A hatalma csúcsán álló Brit Birodalmat 1837-től 1901-ig vezető, alattvalói körében nagy népszerűségnek örvendő Viktória királynő sokáig az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója volt – az elsőséget a jelenlegi királynő, II. Erzsébet vette át. 

2. Viktória akár II. Erzsébet néven is trónra léphetett volna, ám féltékeny nagybátyja, az 1820-tól IV. György néven uralkodó régens megakadályozta, hogy a köztiszteletnek örvendő angol királynőről nevezzék el a kislányt.

3. Édesanyja az ifjú Viktóriát folyamatos érzelmi terrorban tartotta, így miután a lány 18 évesen trónra lépett, anyjának minden esetben hivatalosan kellett meghallgatást kérnie tőle.

4. Királynőként Viktória kezét nem kérhették meg, ezért 1839. október 5-én ő tett házassági ajánlatot unokatestvérének, Albert szász-coburg-gothai hercegnek.

5. Bár a viktoriánus korszak a prüdériáról vált ismertté, a korszak névadója korántsem utasította el a szexualitást. A királynő nászéjszakája után „kielégítő és elképesztő” együttlétről számolt be.

6. Viktória az elsők között viselt az esküvőjén fehér menyasszonyi ruhát, így jelentősen hozzájárult a szokás világszerte történő elterjedéséhez.

7. Viktória 1876-tól az India császárnője címet is viselte, és bár szeretett volna ellátogatni a brit gyarmatra, orvosai eltiltották tőle, mivel már az angliai nyarakat is nehezen viselte.

8. Utódai a német, orosz, görög, spanyol, svéd, norvég, belga és a román uralkodóházban is képviseltették magukat, ezért Viktóriát élete vége felé „Európa nagyanyja” néven emlegették.

9. Megjelenése nem volt éppen uralkodói. Alig 150 centiméteres magassága mellett élete második felében – terhességei, a sör, a bor és a jó ételek szeretete miatt – tekintélyes hasat is növesztett.

10. Viktória ellen nyolc alkalommal kíséreltek meg merényletet, ám minden próbálkozás kudarcba fulladt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár