2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a pezsgő múltjáról

2020. május 27. 08:34 Múlt-kor

1. Bár nem igaz a legenda, miszerint a champagne-i bencés szerzetes, Dom Pérignon (1638-1715) találta fel a pezsgőt, a barát jelentősen hozzájárult az elterjesztéséhez, mivel megpróbálta népszerűvé tenni a kortársai által elrontott borként kezelt pezsgő italt.

2. A pezsgő XIV. Lajos kedvenc itala volt. Az uralkodó a királyi udvarban bevezette a pezsgős reggeliket, így az ital hamarosan a legfelső rétegek kedvelt nedűjévé vált.

3. A Napkirály korában Champagne és a vele szomszédos Burgundia között komoly rivalizálás kezdődött, mivel utóbbiak féltékenyek lettek a pezsgő sikerére. A 130 évig tartó ellenségeskedés többször is a polgárháború szélére sodorta a két tartományt.

4. XIV. Lajos még rendeletet is hozott a pezsgővel kapcsolatban. Dekrétuma szerint a pezsgőspalack űrtartalma csak 1,6 párizsi pint (kilenc deciliter), súlya 25 uncia (azaz 77 dekagramm) lehetett, a dugót pedig a szemsérülések elkerülése érdekében három szálból font kötéllel kellett az üveghez rögzíteni.

5. A kora újkorban elterjedt nézet volt az orvosok körében, hogy a pezsgőben található buborékok gyógyítják a maláriát.

6. A pezsgőspoharat a legenda szerint XV. Lajos szeretője, Madame Pompadour melleiről mintázták. Bár a történet nem igaz, a királyi ágyas valóban kora egyik legkitartóbb pezsgőfogyasztója volt, és állítólag kijelentette: „A pezsgő az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle.”

7. Napóleon minden hadjárata előtt meglátogatta a brienne-i katonai akadémián még gyerekkorában megismert champagne-i barátját, Jean-Rémy Moët pezsgőkereskedőt, hogy egy pezsgőszállítmánnyal indulhasson csatába. Az anekdota szerint az egyetlen kivételt a waterlooi csata jelentette, a császárnak ekkor ugyanis nem volt ideje feltölteni a készleteit.

8. A Champagne elnevezést az 1891-es ún. madridi szerződés óta csak az észak-francia tartományban készült pezsgőkre használhatják. A rendelkezést az első világháború után az antanthatalmak és Németország között megkötött versailles-i békeszerződés 274. §-ában is megerősítették.

9. A 19. század végén lefolytatott Dreyfus-per alatt Franciaországban még antiszemita pezsgőt is kiadtak, az egyik gyártó ugyanis Champagne Antijuif, vagyis „zsidóellenes pezsgő” néven árulta italát.

10. Marilyn Monroe életében legalább egyszer fürdött pezsgőben. Az esetnél 350 pezsgőt öntött a kádjába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár