2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc bizarr háború

2014. december 9. 12:30

Az elmúlt évezredek során az ember sokféle okból keveredhetett háborúba: terjeszkedni akart, küzdött a becsületért, a dicsőségért, a szabadságért, és még hosszasan sorolhatnánk. Azonban a történelem látott már olyan összecsapásokat is, amelyek kevéssé magasztos célokat tűztek ki maguk elé, s inkább mulatságos, érthetetlen vagy éppen szánalmas okból törtek ki. Összeállításunkban a nyolc legbizarabb háborút mutatjuk be.

Egy kis spanyol falu Franciaország ellen

1883-ban egy dél-spanyolországi kicsiny falu, Lijar mind a háromszáz lakója mélységesen felháborodott, amikor arról értesült, hogy a Párizsban vendégeskedő királyukat, XII. Alfonzt sértegette, inzultálta, sőt meg is támadta a párizsi csőcselék. Ezt a felségsértést nem nézhették tétlenül, s Lijar polgármestere, Don Miguel Garcia Saez 1883. október 14-én bejelentette a hadiállapotot Franciaországgal.

Az egyetlen áldozattal sem járó, vértelen harc több mint kilenc évtizeden át tartott, "enyhülés" csak az idén egészségügyi állapota miatt lemondott János Károly 1976-os párizsi utazásakor következett be. Mivel a helyiek úgy vélték, a francia főváros lakói "ezúttal" tisztelettel viseltettek a spanyolok királyával szemben, Lijar tanácsa 1981-ben beszüntette az ellenségeskedést a franciákkal és "tűzszünetet" kötöttek az országgal. Így 98 év után ismét béke lett a falu és Franciaország között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár