2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc bizarr háború

2014. december 9. 12:30

A leghosszabb háború

1986. április 17-én Hollandia 335 éves hadiállapot után békét kötött a Nagy-Britanniához tartozó Scilly-szigetekkel. A világtörténelem valószínűleg leghosszabb háborúja azonban az egyik legkíméletesebb is volt egyben, ugyanis egyes források szerint senki sem hunyt el az összecsapások során.

A háború kitörése az angol polgárháború idejéhez köthető. A Cromwell vezette parlamenti erők már gyakorlatilag egész Angliát uralmuk alá hajtották, a királypártiak pedig a szigetországtól mintegy 45 kilométerre délnyugatra lévő Scilly-szigetekre szorultak vissza. Hollandia, amely függetlenségének kivívásához korábban angol segítséget is kapott, viszonozni kívánta a szívességet, s néhány csatahajót küldött a mindössze 16 négyzetkilométer területű szigetcsoporthoz. A királypárti hajók rajtaütései és kalózkodása azonban jelentős veszteségeket okoztak a holland flottának, amelynek admirálisa jóvátételt követelt.

Miután nem kapott kielégítő választ a szigetektől, a bosszús admirális 1651-ben jogilag igencsak megkérdőjelezhető hadüzenetet küldött a királypártiak uralta 140 szigetnek (tehát nem egész Angliának, csak egy országrésznek). Néhány hónap elteltével Cromwell hadserege elfoglalta a szigetet, s a hadiállapotról elfeledkeztek.

Az elkövetkező századokban a sziget lakói között legendaként élt tovább a Hollandia ellen "folyó" háború, míg 1985-ben egy helyi történész, valamint a helyi tanács úgy döntött, végére jár a történetnek. Megkeresték a holland nagykövetséget Londonban, ahol megerősítették, hogy formálisan valóban hadban állnak a szigetekkel.

Az ünnepélyes békekötésre 1986 áprilisában került sor, amikor a holland nagykövet személyesen érkezett a szigetekre, s a lakók végre fellélegezhettek: ezt követően nem kellett tartaniuk egy esetleges meglepetésszerű holland támadástól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár