2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Volt puncs, nincs puncs: ilyen volt a fagylaltválaszték a Kádár-korszakban

2024. augusztus 21. 19:05

A hetvenes években alapvetően vanília, csoki és puncs volt az étlapon, és itt álljunk meg egy nyalatra! Ma már szinte sehol nincs puncs, kiment a divatból, mert az édességek is kimehetnek a divatból, ahogy kimentek az oroszok is 1991-ben, ahogy kiment a Casucci farmer is 1988 körül, mert bejött a rendszerváltással a Ciao Ragazzo. Volt puncs, nincs puncs. A Kultúra.hu cikke. 

Fagyi
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

A gyerekek mindent tudnak – mondták a bölcs szülők, hiszen kozmikus tudásuk van, világfát rajzolnak, és olyan bölcsen tudnak kérdezni az életről és a halálról. Hát igen, csak éppen azt nem tudtuk, hogy mikor kezdődik igazából a tavasz. Hogy március 1-jén, a meteorológiaitól, vagy a csillagászatitól, azaz március 20-tól? Vagy március 21-én, a Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulóján?

Elvégre az munkaszüneti nap volt még a hetvenes években, és arra a napra minden őrs rutinból leszervezett egy kirándulást a legközelebbi erdősávba, vagy a lőtérre, ólomgolyót szedni a domb oldalából. Vagy esetleg április 4. a nagy dátum? Az igazi felszabadulás a tél uralma alól?

Ekkor már a második kirándulását szervezte a Robinson őrs, hogy a nótafa vagy az őrsvezető-helyettes elmesélje, hogy mi volt a múlt havi Ifjúsági Magazin Válogatott magánügyek rovatában, és hogy Lósznya valóban belekevert-e valamit a lány kólájába, aki másnap nagyon furcsán érezte magát.

Ha sikerült megúszni május 1-jén a felvonulást, akkor jött zsinórban a harmadik tavaszi kirándulás, szintén a tavasz jegyében.

Május 1. nemcsak a munka, hanem a fagyi ünnepe is volt, aznap lehetett először fagylaltot kapni, ami komoly csalinak bizonyult a korrumpálható kiskamaszok körében.

Persze a fagyi nem csak a munka ünnepének lett a nem hivatalos jelképe, összekapcsolódott a vasárnapokkal, amikor a nagymise után is fagyi járt az elsőáldozásra készülő gyerekeknek, és aki nagyobb volt, és gyónt is, az két gombócot is kaphatott.

Tehát az igazi tavaszt nem a vízóraakna mellett nyíló hóvirág hozta el, nem is a fecskék megjelenése a villanyoszlopokon, még csak nem március 15., amikor a moziban Az inkák kincse előtt még megnézte az összes általános iskola a harmadikosok ünnepi műsorát.

A tavasz a fagyisláda alumíniumfedőjének leemelésével kezdődött. A hetvenes években alapvetően vanília, csoki és puncs volt az étlapon, és itt álljunk meg egy nyalatra!

Poós Zoltán teljes cikke a Kultúra.hu oldalán olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár