2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Visszakerült egy olaszországi múzeumba Caligula császár orgiákra használt hajójának padlómozaikja

2021. március 12. 10:29 MTI

Több mint nyolcvan év után ismét Olaszországban látható az az ókori mozaikpadló, amely egykor Calligula császár hajóját díszítette, majd a második világháborúban nyoma veszett - jelentették be a Róma közeli Nemi múzeumában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

mozaik
A mozaikpadló egy New York-i műgyűjtő házaspár kávéasztalaként szolgált az 1960-as évek óta

A vörös színű porfírkő kockákból kirakott, geometrikus rajzú mozaik az olasz fővárostól harminc kilométerre található Nemi múzeumában várja a látogatókat.

Ugyanebben a múzeumban őrizték egészen 1944-ig, amikor a múzeumot a németek felgyújtották. A tűzvészben számos ókori leletnek nyoma veszett, közöttük a mozaiknak is.

A lelet történetét Massimo Osanna, Róma és a térség múzeumainak vezérigazgatója idézte fel Roberto Riccardi dandártábornokkal, a csendőrség műemlékvédelmi nyomozócsoportjának parancsnokával.

A mozaik annak a második századi padlózatnak a része, mely Caligula császár egyik díszhajóját borította. A 37 és 41 között uralkodó császár a Róma közeli Nemi város taván két nagy méretű hajót állíttatott fel, ahol pihenését töltötte. A hajók nem utazásra szolgáltak, hanem a császár fényűzését hirdették: márvány- és bronzszobrok díszítették, őket, épületeket emeltek rájuk, köztük egy kisebb szentélyt a Caligula által tisztelt Diána istennő számára.

A hajókat Caligula halálakor a római szenátus a császár iránti gyűlölet jeleként elsüllyesztette, évszázadokon át a tó mélyén feküdtek. A reneszánsztól kezdve igyekeztek felkutatni a hajókat, és kisebb leleteket felszínre emelni. A mozaikpadlót a 19. század végén búvárok találták meg.

A hetven méter hosszú, több mint húsz méter széles római hajókat Mussolini-idején a Nemi-tó lecsapolásával 1928 és 1932 között emelték ki a tó fenekéről. Ezután épült a tó partján a hajókat és megmaradt felszerelésüket befogadó múzeum.

A második világháborúban a németek felgyújtották Nemi múzeumát. A mozaikpadlózatnak nyoma veszett. A csendőrség régészeti nyomozócsapata végül New Yorkban, egy olasz állampolgár magángyűjteményében talált rá Caligula mozaikjára.

Az amerikai hatóságok a leletet 2017-ben szolgáltatták vissza Olaszországnak. A mozaik most került vissza a múzeumba.

A múzeumban az ókori hajók faszerkezete látható, de megmaradtak a horgonyok, a hajók néhány díszeleme és néhány darab a hajókon használt tárgyak közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár