2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Videó: így változott a magyar női ideál a 20. században

2016. január 4. 18:07

A 20. századi Magyarország hölgyideáljait, a női haj, smink, divatstílus változásait mutatja be egy ötletes videó, amelyet a Budapest Plasztikai Intézet készített el. Az ideálok változásait az 1910-es évektől a napjainkig bemutató videón egy magyar modellt, Szigligeti Ivettet öltöztették be. Az 1910-es évek divatjait ismertető képkockákban Petráss Sári színésznő hajkölteményét megjelenítve mutatták be a Monarchiabeli Magyarország utolsó éveinek egyik meghatározó női frizuráját. Az 1920-30-as években Nyugat-Európához hasonlóan hatalmas divat volt az ún. Marcell-vízhullám berakás, illetve a bubifrizura, a sminkek terén pedig az erőteljesebb színek hódítottak. A videón az 1929-es Miss Európa szépének, Simon Böskének, valamint Bánky Vilmának, az amerikai némafilmek egyik legnagyobb magyar sztárjának hajkölteménye jelenik meg. Az 1960-as évektől népszerűbbé vált a kiengedett, hosszú haj, amely a nyolcvanas évektől egyre többet látott hajsütővasat.

Ide kattintva a múlt századi német, itt pedig a koreai nőideálokról készült videót láthatja, most pedig következzék egy korábbi videó a 20. századi amerikai nőideálokról:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Petráss Sári magyar színésznő, operettprimadonna (Forrás: BPI)Az 1929-es Miss Európa szépének választott Simon Böske bubihaja (Forrás: BPI)Bánky Vilmának, az amerikai némafilmek egyik legnagyobb magyar sztárjának frizurája (Forrás: BPI)Koncz Zsuzsa az 1960-as években (Forrás: BPI)Zalatnay Sarolta az 1970-es években (Forrás: BPI)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár