2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vaskori szekér maradványaira bukkantak

2014. október 15. 15:59 MTI

Egy ősi szekér maradványaira bukkantak a Leicester Egyetem régészhallgatói egy közép-angliai vaskori lelőhelyen. A régészek szerint a több mint 2200 éves szekér magas rangú személy, talán nemesember, vagy harcos tulajdonát képezte.

Az intézmény szerint a diákok egy jól ismert vaskori magaslati erődnél, a leicestershire-i Burrough Hill-nél találtak rá a feltehetőleg i. e. 2-3. századból való kelta szekér maradványaira. Az egyetem szerint a régészeti tanszék négy diákja először egy bronzdarabot fedezett fel a földben, majd nem sokkal távolabb egy egész leletegyüttesre bukkant. A darabok megtisztítása után jól láthatóvá váltak a rajtuk lévő díszítések.

A régészek szerint a több mint 2200 éves szekér magas rangú személy, talán nemesember, vagy harcos tulajdonát képezte. "Ez a legértékesebb lelet, amelyre a Burrough Hill-nél folyó immár ötévnyi munkálatok során bukkantunk" - mondta Jeremy Taylor, a tanszék munkatársa és a terepgyakorlat társvezetője, aki az "életben egyszer előforduló" felfedezésnek nevezte a mostanit.

A régészek véleménye szerint a szekeret vagy szétszerelték, vagy soha nem is rakták össze, és a darabjait annak idején dobozba helyezték, majd vallási rituálé keretében elégették. Taylor szerint az észak-angliai Yorkshire keleti részén bevett gyakorlat volt a szekértemetés, ám azon a területen kívül rendkívül ritka az ilyen lelet. A bronzdarabokat további vizsgálatoknak vetik alá, majd a nagyközönség is megcsodálhatja őket egy kiállítás keretében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár