2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Vaskori és római településmaradványok is előkerültek az angliai Oxfordshire-ben

2021. február 16. 11:01 MTI

Vaskori település maradványait, egy római kori villát és az egykori háztartással kapcsolatos tárgyakat tártak fel régészek egy Oxfordshire-ben folyó ásatáson – számolt be róla a The Guardian.

ásatás
Az egyik nagy átmérőjű, kör alakú ház alapjai

A vaskorból származó, kör alakú házak maradványait a Wittenham Clumps melletti régészeti helyszínen találták a kutatók. A területről tudták, hogy már háromezer éve lakott lehetett, de az előkerült gazdag vaskori lelet mégis meglepte a szakembereket.

Az ásatáson a Kr. e. 400-100 közötti időszakból származó, több mint tucatnyi köralakú ház maradványait, valamint egy hatalmas, a Kr. u. 3. század végéről vagy a 4. század elejéről származó római kori villa romjait találták meg.

A régészeti feltárás azért kezdődött el az egy hektárnyi területen, mivel az Earth Trust környezetvédelmi szervezet erre a helyszínre tervezte új látogatóközpontját, és a munkálatok előtt fel akarták mérni a terület régészeti értékeit.

Az ásatáson dolgozó Lisa Westcott Wilkins elmondta, hogy miközben remélték, hogy eredményes lesz a munkájuk, hatalmas meglepetés volt számukra, amit találtak.

Különösen az izgalmas a kutató szerint, hogy rengeteg olyan tárgyi emlék került elő, amelyek az egykor ott élő emberek hétköznapjairól árulkodnak. Mint hozzátette: úgy érezték, hogy szinte testközelbe került az egykori település lakóinak élete.

A terepmunkákat végző DigVentures vezetője, Chris Casswell elmondta, hogy a környéken folytatott korábbi ásatásokon bronzkori, vaskori és római kori leletek is előkerültek már. Ilyen nagyszabású leletről azonban nem is álmodtak. A vaskori köralakú házak átmérője tízméteres volt, a házakban földművesek lakhattak - mesélte.

A tervek szerint az ásatás befejezését követően felépítik a kör alakú házak mását, hogy a látogatók betekintést kapjanak az egykor ott élők világába.

A román villa feltárása folyik, az épület mintegy kétharmada még a föld alatt van. A régészek két római kori temetőt is találtak több mint 40 sírral, valamint kőből készült, gabona szárítására szolgáló kemencéket.

Jó állapotban fennmaradt vaskori edények, csontból készült fésűk, sebészeti  eszközök és rengeteg agyagedénytöredék is előkerült.

Casswell szerint a helyszínen egykor jelentős vaskori település állt a Wittenham Clumps dombvidéken, és feltehetően még nagy része rejtőzhet a földben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár