Hitler elfeledett szövetségesei

„Vándorlás–letelepedés” – Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása érkezik Budapestre

2017. szeptember 6. 11:27 MTI

Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Göntér Endre

Göntér Endre festőművész 1949-ben született Dobronakon Szlovéniában. A muraszombati tanítóképzőben tett érettségi után a Maribori Pedagógiai Akadémia képzőművészeti szakára jelentkezett, ahol Pandur Lajos és Maks Kavcic voltak a mesterei - olvasható az elküldött tájékoztatóban.

A tanítóképző elvégzése után Göntér Endre Muraszombatban telepedett le és a 676 csoport tagja lett. Rövid ideig tanított, majd a Vestnik hetilap grafikai szerkesztőjeként dolgozott. Több önálló és csoportos kiállításon vett részt. A tájékoztató idézi Franc Obal művészettörténészt, aki szerint a festő korai képei a pop-art ikonográfia jegyeit hordozzák magukon.

Az 1980-as évek közepén érik be igazán művészete, amikor Ivan Zelko muravidéki topográfiája nyomán, Milan Vincetic költővel való termékeny együttműködése folytán „letűnt világok, elpusztult muravidéki települések népét gyászolja”. A közel félszáz, az absztrakttal kacérkodó alkotás, a tárgyi világ körvonalai a temperamentumos ecsetvonások következtében titokzatos, egyúttal jelképes jelentést kapnak. Több képén, rajzán az örök visszatérőt, a gólyát festi meg figyelmeztetve azokra az ökológiai problémákra, amelyek e madarat száműzték a vidékről.

A tájékoztató idézi Kostyál László művészettörténészt is, aki Göntér Endre művészetéről így fogalmazott: „Ázsia - Európa, vándorlás - letelepedés, sámánizmus - kereszténység, hit - hitetlenség. Művein egy archeológus érdeklődésével váltogatja a különböző idősíkokat, vallja, hogy a múlt és a jelen szoros összefüggésben áll egymással.”

A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!