2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Valószínűleg sosem fogjuk biztosan tudni, valóban járt-e Kínában Marco Polo

2020. január 8. 11:03 Múlt-kor

Hiányzó elemek

A fő kérdés az, hogy 700 évvel halála után feloldható-e végérvényesen a Marco Polót övező rejtély, azaz létezik-e olyan dokumentum vagy régészeti lelet, amely igazolhatná Kínában tett látogatását. Talán igen. Elég lenne megvizsgálni az útlevelébe nyomott „pecséteket”.

A mongol birodalomban való utazáshoz ugyanis úti okmányként szükség volt egy nyakban hordható, arasznyi hosszúságú bronzlemezre. Ilyen igazolvánnyal Marco Polo is rendelkezett, és nemrégiben ki is állították Olaszországban.

Sajnos azonban eddig senkinek sem sikerült megtalálni az egyezéseket a lemez és a birodalom belső határainál készült nyilvántartások között. Az útlevél tehát így csupán arról tanúskodik, hogy Marco Polo mongol területre lépett (és amint azt szókincse bizonyítja, Perzsiába is eljutott), de azt nem bizonyítja, hogy Kínában is járt volna.

Egy másik módszer „bankkártyája” pénzmozgásainak megfigyelése lehetne. A mongolok működtettek egy, a bankautomaták előképének tekinthető rendszert.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy amikor Marco Polo – vagy bármely utazó – átlépte a nagykán birodalmának határait, át kellett utalnia egy bizonyos összeget egy birodalmi hitelintézetbe.

A hitellevél bemutatásával fel tudta venni a szükséges pénzösszeget az úthálózat mentén megtalálható postaállomásokon. Sajnos azonban ezzel a módszerrel sem deríthető ki a Marco Polóval kapcsolatos igazság, a fent említett dokumentumoknak ugyanis nyoma veszett.

Nem létezik azonban olyan egyértelmű bizonyíték, amely megkérdőjelezné Marco Polo kínai utazásait. A tudósok többsége nem kételkedik, minden új keletű feltételezés ellenére Az egymillióban és a forrásokban fellelhető információk tökéletes összhangban állnak egymással.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Illusztráció Az egymillió egyik kiadásából (kép forrása: pacmusee.qc.ca)Város mongol ostrom alatt egy perzsa krónikában (kép forrása: Wikimedia Commons)Kubiláj kán (kép forrása: Wikimedia Commons)Kubiláj kán vadászaton (kép forrása: Pinterest)Farkasfejű embereket ábrázoló illusztráció Az egymillió 1412-es, francia nyelvű kiadásából (kép forrása: Smithsonian Magazine)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!