2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Útnak indult a puritán telepesek hajójának önvezető változata

2020. szeptember 18. 13:50 MTI

Kihajózott az angliai Plymouthból a Mayflower Autonomous Ship nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak – adta hírül a BBC News.

Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből létrejött különleges jármű hat hónapnyi tengeri próbautat követően fogja átszelni az Atlanti-óceánt. Adatokat gyűjt majd az óceánról, a tengeri életről és a műanyagszennyezésről is.

Az eredeti, 30 méter hosszú, háromárbócos Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből fedélzetén 102 utassal, akik az Újvilágban akartak szerencsét próbálni.

A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták Plymouth kolóniát.

A már tavaly beharangozott, modern kori Mayflower testét az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették. Az ultramodern trimarán alumíniumvázas, akkumulátorát napelemek működtetik, de felszerelték egy tartalék dízel generátorral is.

A hajót egy robot irányítja, amelyet az IBM által kidolgozott mesterséges intelligenciával készítettek fel az útra, több millió tengerészeti felvétel alapján. Az önnavigáló Mayflower két hét alatt fogja majd átszelni az Atlanti-óceánt, maximális sebessége 10 csomó, azaz 20 kilométer óránként.

A különleges hajó utasok helyett korszerű technológiákkal van tele: radarokkal, kamerákkal, GPS-szel és lidarral szerelték fel.

A szerdán kifutott páratlan hajó útját, helyzetét és tudományos kutatásait követni lehet a projekt weboldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár