2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ülő holtak és lefejezett karvalyok – mit tudunk a viking-kor előtti vikingekről?

2016. április 1. 17:59

Viking tömegsír

A régészek 2010-ben az ásatási területet egy egykori – 1941-ben a Vörös Hadsereg rombolói elpusztított – gazdasághoz tartozó udvarra is kiterjesztették. Alighogy elkezdték a kutatást, a régészek máris két kardmarkolat-maradványra, valamint hajószegecsekre bukkantak.

15-20 centivel a felszín alatt pedig hamarosan egy másik Vendel-kori hajó maradványainak körvonalai is előbukkantak. A Salme 1-hez hasonlóan a Salme 2 orra is északkelet felé nézett. A hajószegecsek méretéből, valamint a hajó szélességéből a kutatók rögtön arra következtettek, hogy ez a második hajó nagyobb az elsőnél. A Salme-1-gyel ellentétben ennél a hajónál már a hajógerinc sötét, rothadó körvonalai is látszottak.

A kutatók a vitorláson két férfi jó állapotban megőrzött maradványait találták meg a hajótest nyugati oldalán. Mellettük két pajzstöredékre, számos kardtöredékre, valamint egy kettévágott kutya csontvázára is rábukkantak a régészek. A két férfi erőszakos halált halt. Egyikük felkarcsontján három helyen találtak vágásokat, míg a másik harcosnak a koponyája elülső részén ejtettek két sebet egy baltával vagy karddal.

Az ásatás előrehaladtával nyilvánvalóvá vált, hogy jóval több csontváz fekszik a helyszínen, mint azt elsőre gondolták: egy négy rétegből álló tömegsírt találtak, amelyben összesen 33 férfi feküdt. A maradványok és a hozzájuk kapcsolódó tárgyak egy kis helyen voltak összezsúfolva a hajó közepén. A kutatók többek között számos játékdarabot (kettő rozmáragyarból készült, 326 pedig bálnacsontból), két egyélű, valamint egy törött kétélű fegyver darabjait is megtalálták, emellett pedig mintegy ezer hajószegecsre is rábukkantak. A játékok többsége formában, anyagban is méretben is nagy hasonlóságot mutatott a Salme 1-en talált játéktöredékekkel.

A legnagyobb játékdarabot a 14. számú csontváz állkapcsa körül találták meg, mintha szándékosan a halott szájába tették volna. Mivel a férfit gazdag mellékletekkel temették el, a kutatók úgy vélik, a különös jelenség feltehetően a férfi magas társadalmi státuszát emelte ki, amit az is megerősít, hogy a harcost a hajó központi tengelyében temették el. 

A holttestek nem ugyanabba az irányba néztek, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a hajó pozíciójának (az északkelet-délnyugat tengelyen feküdt) fontosabb jelképes jelentése volt, mint az elhunytak testhelyzetének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Salme-2Csontvázak a Salme-2-rőlJátékdarabok

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár