2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra kinyitott a novemberben kirabolt drezdai kincstár

2020. június 2. 13:45 MTI

Újra kinyitott Drezdában a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstára, a Grünes Gewölbe elnevezésű barokk épületrész, amelyből november végén nagy értékű ékszereket raboltak el.

A város állami művészeti gyűjteményei a koronavírus-járvány miatti 11 hetes kényszerszünet után szombaton újranyitottak. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) közlése szerint a kincstár a bűntény óta zárva volt, szombattól azonban újra várja a látogatókat .

A Grünes Gewölbe Szászország egyik legfontosabb jelképe - mondta Barbara Klepsch tartományi kulturális miniszter.

A rekonstruált barokk kincstár ékszerszobájában még láthatók az erőszakos betörés egyes nyomai. A világszerte nagy visszhangot kiváltó rablás biztonsági kérdéseket is felvetett.

Klepsch egy nemzetközi szakértői bizottságot kért fel, hogy rendszeresen vizsgálja felül a kincstár és az SKD más múzeumainak biztonsági állapotát és tegyen javaslatokat.

Mások mellett Max Hollein, a New York-i Metropolitan Múzeum igazgatója, Zelfira Tregulova, a moszkvai Tretyakov galéria igazgazója, Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum vezetője és Jürgen Maurer, a német szövetségi bűnügyi hivatal hajdani vezetője is megígérte részvételét. Először június 18-19-én találkoznak.

November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére, és a három ékszeresvitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.

Az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár