2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra kell festeni az Orloj kalendáriumának felújított képeit

2022. július 20. 12:50 MTI

Nem felelnek meg az eredeti képeknek a prágai óvárosi városháza híres toronyórája, az Orloj festett kalendáriumának felújított portréi, ezért a cseh főváros tanácsa új pályázatot hirdet a munkára – jelentette be kedden Adam Scheinherr, a főpolgármester műemlékekért felelős helyettese.

Orloj
Az Orloj kalendáriumának felújított képei (Wikipedia / Martin Frouz - Magistrát hl. m. Prahy / CC BY-SA 4.0)

Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló képeit Josef Mánes festette 1866-ban, az toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatóak.

A rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A kalendárium mostani felújított változatát Stanislav Jirčík festő és restaurátor készítette 2018-ban. A Régi Prágáért Klub tagjai azonban rájöttek arra, hogy az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által megfestett képeket, ezért az év elején tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál, amely egyebek között a cseh kulturális minisztérium ellenőrzőszerve.

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek.

A most nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul Stanislav Jirčík néhány arcképet jelentősen módosított, s ma élő személyek arcát kölcsönözte nekik.

A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy „technológiai másolat” elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél – a festő, a város és a műemlékvédelem – hibázott.

A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően.

Büntetést végül is senki sem kap, de a városi tanács bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy új felújításra, s annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár