2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Újabb városban áll Kossuth Lajos szobra New York államban

2021. október 7. 11:56 MTI

A New York állambeli Buffalóban látható Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Kossuth Lajost ábrázoló mellszobra, amelyet az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint a október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából avattak fel szombaton. Mint Kligl Sándor az MTI-nek elmondta, a bronzból készült alkotás a magyar politikust meditatív arckifejezéssel ábrázolja.

Kossuth-szobor

Minden munkájában fontos számára az érzelmek megjelenítése, mindegyik szobrán látható valamilyen emóció – hangsúlyozta Kligl Sándor szobrászművész az MTI-nek.

„A félalakos figura nem a szabadságharc hevében készült portrékhoz hasonlóan ábrázolja Kossuthot, hanem idősebbnek és szomorúnak mutatja őt” – mondta, felidézve: a politikust kétéves törökországi tartózkodása után, 1851 decemberében hadihajóval menekítették ki Amerikába, ahol nagy tisztelettel fogadták.

Számos helyen megfordult és több beszédet mondott. Leginkább anyagi támogatásért „esedezett”, hogy az elbukott szabadságharc eszméit megőrizzék.

Kossuth – kiváló szónok lévén – nagy népszerűségre tett szert, egy „távoli kis európai ország képviseletében” elvitte az ország hírét és a forradalmi eszmét – hangsúlyozta.

Kiemelte: a Kossuth-mellszobor gipszből készült változatát a 17. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskolának ajándékozta, a szobrot az intézmény épületében állították fel.

Beszélt arról is, hogy a munka folyamán először vázlatot készít, majd az alkotás modelljét hozza létre.

Főleg bronzzal dolgozik, de kőből is faragott már szobrot, például Mindszenty József hercegprímás egészalakos alkotása is így készült. Ebből Komáromra és Vácra is került egy-egy.

Kligl Sándor az elmúlt években több köztéri szobrot készített. Egyebek mellett 2019-ben Ópusztaszerre az Árpád és vezérei nagyszabású szoborkompozíciót.

Jelenleg egy életnagyságú Pegazus-szobron dolgozik, amely Mórahalomra fog kerülni, Szolnokra pedig egy Thalia-szobor fog nemsokára elkészülni – mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár