2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Újabb amatőr restaurátor lépett akcióba Spanyolországban, egy Murillo-festmény az áldozat

2020. június 23. 10:47 MTI

Újabb spanyol festmény restaurálása végződött rosszul, ezúttal egy valenciai festmény, Murillo Szűz Mária-portréja felújításával vallott kudarcot egy kontár.

festmény
Kép forrása: Twitter / Kikolo

Spanyol lapok híradása szerint Bartolomé Esteban Murillo barokk mester egy igen értékes Madonna-festménye, a Virgen Inmaculada esett egy amatőr áldozatául, akit a kép rendbehozatalával bíztak meg, ő azonban a felismerhetetlenségig leegyszerűsítette a női arcot. Az Europa Press hírügynökség hétfőn közzétette, milyen volt a kép előtte és milyen lett a kontárkodás után.

A megbízó egy magángyűjtő volt, aki előre fizetett 1200 eurót (417 ezer forint) a munkáért, és alig tért magához, amikor a teljesen elrontott festményt meglátta.

A művészeti katasztrófa okozója a híradás szerint még egy második esélyt is kapott, de ekkor sem tudott mást nyújtani, csak egy valamivel jobb gyerekrajzot.

Sokaknak a Mr. Bean - Az igazi katasztrófafilm című film egyik jelenete jut eszébe az esetről, amikor a Rowan Atkinson alakította főszereplő véletlen tönkretesz egy értékes festményt, majd a helyrehozási kísérletének egy karikatúraszerű arc lett az eredménye. Most egy szakembernek kell megkísérelnie a mű megmentését, erre azonban kevés a remény.

A mostani eset hasonlít egy Jézus-freskó szerencsétlen történetére, amely 2012-ben világszerte a címlapokra került. A Zaragoza tartománybeli Borja község kápolnájának 19. századi Ecce homo-freskóját egy 80 éves amatőr restaurátor megpróbálta helyrehozni.

A borzalmas eredményt internetes mémek tömege tette emlékezetessé: az Ecce homo (íme, az ember) címet sokan Ecce monóra (íme, a majom) változtatták, mert a kontár munka eredménye a töviskoszorús Krisztus arca helyett leginkább a moncsicsi nevű plüssmajomra hasonlított.

Nem mindenki tartja viccesnek az ilyen eseteket, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak. "Számtalanszor teszik végérvényesen tönkre a műalkotásokat ezek a képzetlen restaurátorok" - mondta a spanyol restaurátorok szövetségének (ACRE) koordinátora, María Borja Ortiz.

Borja falunak sikerült meglovagolnia a világhír hullámát, az "Ecce mono" óriási turistalátványosság lett: 2013 és 2018 között több mint 200 ezer turista látogatott el a 4900 lakosú aragóniai faluba. Aki szelfit akar készíteni az elrontott portréval, annak fizetnie is kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az eredeti festmény az első és második kísérlet mellett (kép forrása: Twitter / Kikolo)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár