2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Török kori elásott kincsre bukkantak Nemesvámos közelében

2023. március 13. 17:37 MTI

Török kori ezüst pénzérméket és egy ón-ólom ötvözetű gyűrűt találtak a Veszprém vármegyei Nemesvámos határában.

lelet
Kép forrása: MTI / Vasvári Tamás

A lelet pénteki bemutatásán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta: ahogy korábban többször is, most is önkéntesek bukkantak a fontos leletre, a civilek részvétele a régészeti leletek felkutatásában gyorsítja a beruházások elindítását; a mostani lelet a 77-es út korszerűsítésekor került elő.

A Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, hogy a kincslelet 154 darab ezüstérméből és egy ón-ólom ötvözetű gyűrűből áll.

A pénzek többsége a 16. századra keltezhető, a legkorábbi veret 1501-1506 között, a legkésőbbi pedig 1592-ben készült. A 154 darab érméből 150 darabot a Magyar Királyság területén vertek, négy darab pedig lengyel területről került az országba. Az érmék nagy része sérülésmentes.

Az ezüsttárgyakat szerves anyagból készült erszényben helyezhették a földbe, ennek nyomai nem kerültek elő – mondta. A tárgyakat a török dúlástól való félelem miatt rejthették el a 15 éves háború idején – tette hozzá.

A lelet értékéről az igazgatónő elmondta, hogy a török korban egy ludat lehetett vásárolni a pénzből, vagyis nem volt különösebben értékes.

Ma az adja az eszmei értéket, hogy egyszerre került elő jelentős mennyiségű érme, valamint azért is nagy jelentőségű, mert török kori leletként egyedülálló a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében.

Az ezüstszínű, ón-ólom ötvözetű díszített gyűrű a maga korában szintén nem volt nagyértékű, az utókor számára viszont érdekes, mert a megtalált érmékkel egyidős és vélhetően a tulajdonosának fontos volt, hiszen elrejtette.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere arról beszélt, hogy az őskorból és a középkorból is vannak leletek a térségben. A feltárt értékek vonzzák a turistákat, különlegessége a jelenlegi kincsleletnek az is, hogy egy nemesvámosi lakos találta meg – fűzte hozzá.

Krámli Zoltán, a lelet megtalálója elmondta, hogy fémkereső műszerrel talált rá a leletre többórás kutatást követően tavaly márciusban, a lelet feldolgozása és restaurálása csaknem egy évet vett igénybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár