2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Tökéletesen megőrizte a szibériai időjárás egy 40 000 éves óriásfarkas fejét

2019. június 12. 17:24 Múlt-kor

Tavaly nyáron egy orosz férfi a jakutföldi Tyirektih folyó partján sétált, amikor ijesztő látványban volt része: egy ősi farkas levágott fejére bukkant. Az állati maradványt kiváló állapotban őrizte meg a permafroszt, és mind szőre, mind hegyes fogai a helyükön voltak.

farkas
Kép forrása: LiveScience

A férfi, Pavel Jefimov szakértőknek adta át a fejet, a tudósok pedig 40 000 évesre becsülték korát, azaz a farkas a pleisztocén földtörténeti kor végén élt. A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az állat egy kifejlett példány volt, 2-4 éves lehetett halálakor.

A fej mintegy 40 centiméter hosszú, azaz nem sokkal kisebb, mint egy mai farkas teste, amely 66-86 centiméter hosszú lehet. Az első kiváló állapotban megőrződött pleisztocén kori farkasmaradvány páratlan lelet. Korábban is kerültek elő ősi farkasok maradványai – mint például egy 50 000 éve élt kölyök mumifikálódott teteme Kanadában.

2015-ben szakértők egy 35 000 éves farkasborda segítségével elemezték a farkasok és kutyák közti evolúciós szétválást, ez a borda szintén Szibériából származott.

Az újonnan felfedezett farkasfejből vett DNS-mintát a Svéd Természettudományi Múzeum szakemberei fogják megvizsgálni és összehasonlítani a mai farkasok DNS-ével. A fej más nemrég felfedezett szibériai leletekkel, például mamutmaradványokkal együtt jelenleg Tokióban van kiállítva.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Kép forrása: siberiantimes.comKép forrása: siberiantimes.com
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!