2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Tíz híres macska a történelemből

2019. december 23. 12:09 Múlt-kor

A macskák napjainkban is a legkedveltebb házikedvencek sorát gyarapítják, ám manapság a kedvtelésből tartott cicák inkább csak az úri lét kényelmét élvezik, míg a történelem folyamán némelyik egészen különleges feladatokat hajtott végre. Wilberforce-tól, a királyi főegerésztől kezdve egészen az egyiptomi istenként tisztelt Básztetig számos macska kiemelten fontos szerepkört töltött be, mondhatni emberi életeket mentettek. Túlnyomórészt egérvadász tevékenységük által segítették az emberek számára a túlélést az élelemkészlet megóvásával, ám olyan macska is létezett, amely egy tömlöcben sínylődő rabnak rendszeresen élelmet szállított.

Macskák

Simon a kínai polgárháborúban

Simon, a macska a kínai polgárháború alatt teljesített „szolgálatot”, mellyel a HMS Amethyst legénységét megóvta az éhenhalástól. Kínában 1927-1950-ig tartott a háború, mely a Kuomingtang és a szovjetbarát Kínai Kommunista Párt között zajlott. A britek 1949-ben bocsátották vízre, pontosabban a Jang-ce folyóra a HMS Amethyst hadihajót, hogy a Nankingban székelő Brit Nagykövetséget megóvják.

A jármű ellenséges támadás áldozata lett, a legénységből 17-en életüket vesztették, a tűzharc pedig három hónapig folyt. Simon, a macska, aki szintén megsebesült, még sérülten is óvta a hajó élelemkészletét a rágcsálóktól, így a megmaradt legénység túlélte a konfliktust. A harcok lezárását követően a HMS Amethyst visszatért Nagy-Britanniába fedélzetén Simonnal, aki sajnos az érkezés után három héttel elpusztult, ám bátorságáért poszthumusz egy Dickin-medállal tüntették ki, mely a legmagasabb, a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatoknak adható kitüntetés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár