2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos Mithrász-szentélyt tártak fel Córdoba közelében

2023. február 7. 15:05 Múlt-kor

A régészek a spanyolországi Cabra városa melletti Villa del Mitra ásatásán dolgozva bukkantak a szentélyre.

Villa del Mitra
A Villa del Mitra (Wikipedia / JamesNarmer / CC BY-SA 4.0)

Az i. sz. 1. században egy új kultusz, Mithrász tisztelete indult terjedésnek a Római Birodalomban, elsősorban a hadsereg köreiben.

Bár a római hagyomány az indoeurópai eredetű, perzsa Mitra isten kultuszának folytatásaként tekintett az új vallásra, valójában attól jelentősen eltért megjelenésében és gyakorlatában is, így a kettő közötti folytonosság máig vita tárgya.

A Villa del Mitra egy, az 1. századból származó római villa, amely Licabrum városában állt. Nevét a Mitra de Cabra néven ismert, itt talált szoborról kapta, amely a 2. századból származik, és a halált és újjászületést megtestesítő, bikaölő Mithrászt ábrázolja.

A villában az első hivatalos ásatás 1972-73 között zajlott, és egy tavacskával rendelkező udvart, valamint több szomszédos, mozaikpadlós szobát tárt fel.

A kutatások 1981-es folytatása egy hypocaustum (meleg levegős fűtési rendszer) maradványait, valamint több érmét hozott a felszínre, amelyek Philippus Arabs, Diocletianus és II. Valentinianus császárok képét viselik.

A mostani ásatásokat a Málagai Egyetem, a madridi III. Károly Egyetem, valamint a Córdobai Egyetem régészei végezték. Ők találták meg a Mithrász-szentélyt, amelyet a 2. században építettek, a 3. század végén pedig egy újabb építkezés során kibővítettek.

A szentély egy négyszögletes, 7,2 x 2,5 méteres terem a domustól (a lakóépülettől) délnyugatra. Keskeny bejáratától lépcsők ereszkednek a terembe, amelynek két oldalán kőpadok húzódnak, ahol a szertartások résztvevői ülhettek.

A falakon római kori téglák maradványai találhatók, illetve két falfülke fedezhető fel, amelyek közül az egyikben valószínűleg egy bikaölést (tauroktónia) végző Mithrász-szobor állt.

A padlót egy sötét, égett réteg borítja, amelyben a vizsgálatok disznók, madarak és nyulak töredékes maradványait fedezték fel, amelyek a rituális étkezésekből származhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár