2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Titokzatos feliratokat találtak egy kétezer éves fürdő falain Izraelben

2015. augusztus 6. 18:15 MTI

Titokzatos, kódolt ókori üzeneteket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy nemrég feltárt kétezer éves rituális fürdő falain Jeruzsálemben.

A titokzatos feliratok

Véletlenül fedezték fel a feliratokat két hónappal ezelőtt, amikor egy óvoda építésének megkezdése előtt rutin régészeti feltárást végeztek a Jeruzsálem déli részén található Arnona elnevezésű környéken - közölte szerdán a hatóság. Az ásatás eredményeként bukkantak rá az i. sz. 1. századra datálható nagyméretű rituális fürdőre - héber nevén mikvére - egy földalatti barlangban. A fürdőrészbe egy mindkét oldalán padokkal kirakott előcsarnok vezetett, az épület mellett a régészek egy szőlőprést is feltártak.

"A mikve falait számos falfestménnyel és felirattal díszítették, amelyeket sárral, korommal és véséssel írtak fel" - olvasható a hatóság közleményében. A feliratokat a második templom időszakára (i.e. 530- i. sz. 70) jellemző módon arámiul, de héber folyóírással rögzítették. A falakon található szimbólumok között található csónak, pálmafa, különböző növényfajok és feltehetően egy zsidó rituális gyertyatartó, azaz menóra ábrázolása is. A kutatók szerint ezek gyakori elemek voltak az időszak vizuális művészetében. Royee Greenwald és Alexander Wiegmann, az ásatások vezetői elmondták, hogy a feliratok értelme egyelőre rejtély, feltételezések szerint néhány felirat esetleg személynevekre utalhat.

A tudósok szerint a feltehetően menórát ábrázoló rajz kivételes, hiszen ebben az időben többnyire tartózkodtak a jeruzsálemi templomban található szakrális tárgy ábrázolásától. Hozzátették, hogy a szimbólumokat világi, valamint vallásos, mély spiritualitásról tanúskodó ábrázolásokként is lehet értelmezni. A régészek véleménye szerint a helyszínről eltávolított festmények jelenleg rendkívül kényesek, és könnyen károsodhatnak, ha levegőnek teszik ki őket. A látványos művészeti emlékeket később nyilvános kiállításon akarják bemutatni, ám előbb megőrzésüket szolgáló eljárásoknak vetik alá a régészeti hatóság laboratóriumaiban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár