Hitler elfeledett szövetségesei

Tévesen tekintettek Jávor Pál szülőházának egy aradi épületet, megvan az eredeti

2017. március 22. 15:03 MTI

Nem abban az aradi házban született Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja, amit eddig a szülőházaként tartottak számon - írta az Aradi Hírek portál.

Jávor Pál

Amint a helyi portál közölte, az Aradra látogató magyarországi turistáknak gyakran megmutatták az idegenvezetők a Rácfertály városrészen a Grigore Ureche (volt Kis-Molnár) utca 11. szám alatti ingatlant, melyről mindeddig úgy tudták: Jávor Pál szülőháza. A közelmúltban Bognár Levente aradi alpolgármester jött rá arra, hogy mindeddig tévesen azonosították az ingatlant, melyben valószínűleg csak az után lakott a gyermek Jávor Pál, miután szülei összeházasodtak. A valódi szülőház a Grigore Alexandrescu (egykori Alsó-Molnár) utcában áll. A cím Jávor Pál születési anyakönyvi kivonatában szerepel, melyet az alpolgármester kért ki a levéltárból.

A korábban Jávor Pál szülőházának vélt épület (maszol.ro)

Amint az alpolgármester felidézte, a Jávor Pál néven ismertté vált színész szerelemgyerekként jött a világra 1902. január 31-én. Édesanyja leánykori neve alapján Spannenbergként anyakönyvezték. A születésekor 19 éves édesanya foglalkozásánál eredetileg a cseléd bejegyzés szerepelt, amit később "magánzóra" változtattak. Az ötvenes éveiben járó tisztviselő édesapa - a születési anyakönyvi kivonat tanúsága szerint - 1905-ben vette a nevére. Ekkortól viselte a Jermann Pál Gusztáv nevet, és - amint az alpolgármester feltételezi - ekkor költözhettek abba az épületbe, amelyet eddig a szülőházaként tartottak számon.

Az aradi alpolgármester kutatásai szerint Jávor Pál valójában a középső házban született (maszol.ro)

Bognár Levente szerint jó, hogy idejében fény derült az eddigi tévedésre, ugyanis szándékukban áll emléktáblával megjelölni a színészóriás szülőházát. Az alpolgármester megjegyezte: a szülőháznak hitt eddigi épület mai tulajdonosai ódzkodtak az emléktábla elhelyezésétől, a tényleges szülőház lakói viszont nyitottak erre. Azt is elmondta, hogy Szombathely - a színész tanulmányainak a városa - és Arad közösen szeretné ápolni a Jávor Pál emlékét, és Jávor-napok szervezését tervezik.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A korábban Jávor Pál szülőházának vélt épület (maszol.ro)Az aradi alpolgármester kutatásai szerint Jávor Pál valójában a középső házban született (maszol.ro)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!