7 végzetes pillanat

Terítéken a fehér arany - időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

2018. április 11. 15:46

2018-ban a Gödöllői Királyi Kastély különös utazásra invitálja a látogatókat. Céljuk, hogy megmutassák, milyen gasztronómiai szokások voltak az európai arisztokrácia udvaraiban.


A kulturális örökség európai évében: “A királyi asztalnál” címmel kerül bemutatásra a gasztronómiai örökség különböző európai kastélyokban. Március 15-én megnyílt “Miért eszünk így?” címmel kiállitás Scönbrunnban, ezt követi 19 királyi rezidenciában kiállítások sora, melyben bemutatják a kulináris hagyományokat. Portugáliától Lengyelországig, Olaszországtól Dániáig, több mint 100 rendezvényt szerveznek. Kiállitások, tematikus utak, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok, workshopok, szemináriumok, előadások, rekonstrukciók, viták, kóstolók kerülnek megrendezésre.
A Gödöllői Királyi Kastély, mint az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagja természetes módon csatlakozik a kezdeményezéshez, s április 20-án nyíló időszaki kiállítása Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból címmel azt mutatja be az érdeklődőknek, hogy az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás is, amelynek fénypontját az étkezések adták. A reprezentáció és az etikett sehol sem került annyira erősen előtérbe, mint a szertartások által uralt étkezéseken, kiváltképp az esti vacsorákon. A tányérok, a poharak, az evőeszközük minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét. Az időszaki kiállításon szerepet kapó tárgyak jellegzetes 19. századi darabok, az empire korszakától egészen a híres magyar porcelánmanufaktúrák különleges darabjaiig.

Az európai összefogással életre hívott kiállítássorozattal egyidejűleg számos érdekes rendezvény is lesz szerte Európában:

Június 23 : Az európai királyi rezidenciák látogatói szimbolikusan összegyűlnek a parkokban, udvarokban és piknik keretében fotó versenyt tartanak. Hogy minél nagyobb számú fiatal is megnyerhető legyen jelen a projektben, ezért létrehoznak egy közös instagram oldalt ishashtag-et (#EuropeanRoyalPalaces). Gödöllőn a Pest megye értéktárában szereplő gasztronómiai értékek, a megyére jellemző ételek és italok bemutatója és kostolója  zajlik ezen a napon – de természetesen a kastély természetvédelmi parkjában az otthonról hozott piknik kosarakkal is örömmel várják az érdeklődőket.

Július 19 : a #PalaceDay harmadik alkalommal kerül megrendezésre, minden tag megosztja legszebb fényképeit, s a nap végén Instameet találkozót is tartanak.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!