Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Rizsalapú ételek
Rizst már a 8. században termesztettek Európában a spanyolországi mórok. A 15. századra széles körben elterjedt Spanyolországban és Itáliában is, és a kontinens minden szegletébe nagy mennyiségben exportálták. Egyik legjellegzetesebb középkori felhasználása egy „blancmanger” nevű fogás volt, amely egy puha rizses keverék, csirke vagy hal mellett cukrot és fűszereket tartalmazott. Keverék mivoltánál fogva könnyen elkészíthető volt, és vélhetően gyakran szolgálták fel a betegeknek felépülést segítő táplálékként. Ismertek voltak emellett édes rizses ételek is, köztük egy, amelyet a középkori angol nyelv „prymerose”, azaz „kankalin” néven ismert – ez egy mézzel, mandulával, kankalinnal és rizsliszttel készült sűrű puding volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A lettek döntő többsége a függetlenségre szavazott 1991-ben 19:05
- Hollywood szinte összes díját begyűjtötte Audrey Hepburn 15:05
- Maiszúr tigrise sem tudott ellenállni a brit hódításnak Indiában 12:20
- Különutas politikája miatt romlott meg Tito viszonya Moszkvával 10:35
- Viktória királynő szabadítatta ki a csatornaépítéssel is foglalkozó 1848-as hőst tegnap
- Egy kertész lányát vette el a később női ruhában bújkáló jakobinus vezető tegnap
- Az Eufrátesztől a Magyar Királyságig tartott a kétszer is trónra ültetett II. Mehmed birodalma tegnap
- Börtönbe zárták a Mediciek a politikatudomány megteremtőjét, Machiavellit tegnap