Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Pástétomok
Az ételeket gyakran tekerték tésztába a középkorban – ezáltal lehetett a húst a korban bevett kőkemencékben megsütni anélkül, hogy megégett vagy kormos lett volna, és ráadásul a kisülő ízletes, sűrű szaftját is lehetett így élvezni. A különféle piték héját gazdagon díszítették, hogy ezzel is kimutassák a házigazda státusát, a lakoma résztvevői pedig ezt sokszor meg sem ették, csak a tölteléket.
Voltak azonban olyan tésztaételek is, amelyek egészben való fogyasztásra készültek. A „Le Ménagier de Paris”, azaz „A párizsi háztartás” című francia műben például sajtos- gombás pástétomreceptet is találni, amely „egy éjszakát állt gombákat” javasol. A recept szerint a „kicsiny, belül vörös és felül zárt” fajta a legjobb.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A maffia információi segítették a szövetségeseket a szicíliai partraszállásnál 09:05
- Hiába szereztek fegyvereket, mégsem tudtak megszökni a rabok az Alcatrazból tegnap
- Több ezer harckocsit és repülőgépet vetettek be a szovjetek Berlin elfoglalásához tegnap
- Dél-Amerikába kalauzolja a látogatókat fotókiállításain a Néprajzi Múzeum tegnap
- A festészet mellett a háború művészete is foglalkoztatta Leonardo da Vincit tegnap
- Óriási reklámkampány készítette elő a millenniumi ünnepségeket tegnap
- Bemutatásakor megosztotta a közönséget a ma remekműnek tartott Figaro házassága 2024.05.01.
- Katonái tisztelték és szerették a szigorú, de megfontolt Wellingtont 2024.05.01.