2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Öt karácsonyi mítosz, amellyel a mai napig találkozni a mindennapokban

2018. december 20. 17:40 Múlt-kor

Számos tévhit él továbbra is a karácsonyi ünnep különféle elemeit illetően a köztudatban: mit jelent és honnan jön valójában a karácsonyfa, és miként alakult ki a Mikulás mai, nemzetközi képe?

kari

A kereskedők elrontották a karácsonyt annak elüzletiesítésével

E népszerű nézetnek ellentmond az a tény, hogy amíg a kereskedők meg nem látták a karácsonyban a lehetőséget, hogy marketingeljék termékeiket, az ünnepre korántsem irányult annyi figyelem, mint napjainkban – ők tették izgalmassá a karácsonyt. A kereskedők csináltak nemzetközi ikont a napjainkban mindenhol ismert, többféle elemből létrejött Szent Miklós-figurából. A Montgomery Ward üzletlánctól származik a Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról szóló dalocska, és a Coca-Cola tette általánossá a mosolygó, piros ruhás Télapó képét. A karácsonyban rejlő lehetőséget az amerikai polgárháborút követően kezdték kiaknázni az ottani kereskedők – ekkoriban jelentek meg először a kimondottan a karácsonyra építő hirdetések az amerikai újságokban. A tendencia a 20. század folyamán aztán a karácsonyt ünneplő világban is elterjedt.

Az Egyesült Államokon belül a kereskedelmi hirdetések hangulata segített összamerikai hagyománnyá tenni a karácsonyt azzal, hogy legyőzte a protestáns többség több évszázados ellenszenvét az ünneppel kapcsolatban – a lakosság nagy része a nagyszabású karácsonyi ünneplést korábban katolikus „importnak” tartotta. A Massachusetts-öbölben létrejött gyarmat vezetői olyannyira ellenségesen viseltettek a karácsony iránt, hogy 1659-ben betiltották annak nyilvános ünneplését – megbüntettek „bárkit, akit ünneplésén találnak, akár a munkától való tartózkodás, akár lakomázás által, vagy bármilyen más módon.” A törvényt csak 25 évvel később vonták vissza, de a karácsonyellenesség erős maradt. Samuel Sewall bíró még 1685-ben is örömmel írta le naplójában, hogy egyetlen embert sem látott abban az évben, aki megünnepelné a karácsonyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Télapó 1858-as ábrázolása az amerikai Harper's Weekly magazinban (kép forrása: History News Network)Peter Nicolai Arbo - A nagy vadászat: Asgårdsreien (1872)Coca-Cola hirdetés 1845-ből („A szomjúság nem kér többet”) (kép forrása: rolexmagazine.com)Sir Henry Cole első karácsonyi képeslapja, 1843 (kép forrása: whychristmas.com)Kép forrása: ThoughtCoA költemény egy 1896-os kiadása (kép forrása: jplimeproductions.com)Kép forrása: historyextra.comThomas Nast - „Santa Claus érkezése”, 1872 (kép forrása: Public Radio International)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár