2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

Egy kevésen múlt faji háború

Az amerikai börtönvilág meghatározó szereplői a különféle börtönbandák, amelyek szigorú hierarchiában működnek és saját viselkedési szabályokat követnek. Az 1990-es években a hatóságok felismerve, hogy ezek a szervezetek igazából csak erősítik a bűnszervezetek kohézióját, igyekeztek elválasztani egymástól azok tagjait és más-más börtönökbe szállítani őket.

Az Árja Testvériség néven működő, fehér felsőbbrendűséget hirdető banda tagjai ekkor azonnal meglátták a lehetőséget egy rivális, afrikai-amerikai elítélteket tömörítő banda, a D.C. Blacks tagjaival való leszámolásra. Részletes tervet dolgoztak ki arra, hogy egy előre megbeszélt napon valamennyi börtönben megölnek egy-egy oda helyezett feketét, hogy ezzel faji háborút provokáljanak ki.

A tervet egy, a 15-16. században élt Francis Bacon munkásságából ismert titkosírással írt üzenetekkel kommunikálták le egymás között. Már minden készen állt a terv megvalósítására, amikor az egyik bandatag súlyos hibát követett el. Félreértve az üzenetben kódolt dátumot, egy nappal korábban követte el a gyilkosságot. A hatóságok ezt követően pillanatok alatt felderítették az ügy hátterét, így sikerült megakadályozni a másnapi tömeges vérontást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Debosnys titkosírása és egy önarcképeDebosnys múzeumban kiállított koponyájaA Paul Rubin hasán talált szövegA zodiákus gyilkos fantomrajzaTed KaczynskiA Z340-es levélKaczynski által írt rejtjelezett szövegAz Árja Testvériség vezetői a tervezett támadások idején

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár