2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc lehetséges személy, aki a rejtélyes zodiákus gyilkosságok mögött állhat

2017. november 9. 14:33

Az 1960-70-es években tevékenykedő zodiákus gyilkos ha nem is az Egyesült Államok történetének legvéresebb kezű sorozatgyilkosa, de kétségtelenül az egyik legismertebb és legrejtélyesebb. A Kalifornia államban 1968-69 között bizonyosan végzett öt emberrel és további kettőt megsebesített, de a rendőrségnek és a sajtónak küldött levelei szerint összesen 37 személynek vette el az életét. A zodiákus gyilkos kiléte mindmáig ismeretlen, nem meglepő hát, hogy számos elmélet született már arról, hogy ki is lehet ő pontosan.

A Zodiac karórás férfi

A zodiákus gyilkosságok talán legismertebb gyanúsítottja Arthur Leigh Allen lehet, lévén ő áll a középpontban az esetről könyvet író Robert Graysmith munkájában, illetve az ez alapján készült 2007-es filmben is. Allent a rendőrség több alkalommal is kihallgatta, miután egy ismerőse értesítette a hatóságokat arról, hogy Allen egy alkalommal arról beszélt neki, hogy embereket akar ölni és egy zseblámpát erősített a fegyveréhez.

A nyomozás során számos olyan jel látott napvilágot, ami erősen gyanússá tették Allen személyét. Így például egy Zodiac márkájú karórát viselt és az általa birtokolt fegyver típusa megegyezett azzal a fegyverrel, amelyet a zodiákus gyilkos használt az egyik merénylet elkövetése során. Autójában véres késeket találtak, amelyekről azt állította, hogy csirkék levágásához használta őket. Mindezek mellett kétkezes volt, ami egyesek szerint képessé tette őt arra, hogy álcázza a kézírását a sajtónak küldött levelekben. Allen továbbá meglehetősen zűrös múlttal rendelkezett, lévén kirúgták a haditengerészettől, valamint később tanári állásából is elbocsáották, miután szexuális zaklatással vádolták őt.

Az 1969. július 4-én történt zodiákus gyilkosság érintettjei úgy nyilatkoztak, hogy látták már korábban Allent. A lövöldözést túlélő Michael Mageau konkrétan a fegyveressel azonosította Allent, míg az incidens során életét vesztő Darlene Ferrin nővére, Linda Allent azzal a férfival azonosította, aki korábban többször is követte testvérét.

Bármennyire is jó gyanúsítottnak tűnik is Allen személye, a rendelkezésünkre álló igazán objektív bizonyítékok alapján mégsem ő volt a zodiákus gyilkos. Kinézete nem hasonlít a gyilkos más szemtanúk által megadott személyleírásával és sem ujj-, sem tenyérlenyomata nem egyezik meg azokkal, amelyeket a zodiákus gyilkos levelein találtak. Az egyik levél borítékán talált nyálból kinyert DNS ugyancsak különbözik Allenétől. Végezetül pedig a kézírásuk sem egyezik meg. Perdöntő bizonyíték hiányában így a rendőrség hazaengedte Allent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Arthur Leigh AllenJack TarranceEarl van BestDonald Lee BujokRichard GaikowskiLawrence KaneRichard MarshallRoss Sullivan

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár