2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

A megfejthetetlen felirat egy halott hasán

1953-ban egy nagy termetű férfi hullájára bukkantak egy árokban nem messze a philadelphiai repülőtértől. Szervezetében annyi ciánt találtak, hogy az akár 10 felnőtt férfi megölésére is elegendő lett volna. A holttestnél egy tollpisztolyra, valamint hamis aligátorbőr pénztárcában egy náci repülőgépről készített fényképre bukkantak. A férfi olyan vastag szemüveget viselt, hogy azt akár nagyítónak is lehetett volna használni.

A hidegháború éveiben természetesen egyből arra kezdtek gyanakodni, hogy egy orosz kém lehetett az áldozat. Ezt a gyanút csak tovább erősítette, hogy a holttest hasára ragasztva egy gépelt, titkosírással írt szövegre bukkantak. Az értelmezhetetlen szavak tengerében néha felbukkant egy-egy jól olvasható név is, így például a Dulles vagy a Conant. A helyzetet ez csak tovább bonyolította, lévén a két név a korabeli amerikai elit két prominens szereplőjének volt megfeleltethető. John Foster Dullest ugyanis éppen ekkoriban nevezte ki Eisenhower elnök az Egyesült Államok külügyminiszterének, míg Dr. James Conant, aki korábban a Harvard Egyetem elnöke volt, hamarosan német nagyköveti kinevezést kapott.

A halott személyazonosságát hamarosan sikerült megfejteni: egy ortodox zsidó családból származó egyetemista, Paul Rubin volt az. A hasán talált rejtjeles írás feloldása azonban mindmáig kifogott a kutatókon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Debosnys titkosírása és egy önarcképeDebosnys múzeumban kiállított koponyájaA Paul Rubin hasán talált szövegA zodiákus gyilkos fantomrajzaTed KaczynskiA Z340-es levélKaczynski által írt rejtjelezett szövegAz Árja Testvériség vezetői a tervezett támadások idején
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár