2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Szoknyavadász életmódja előrevetítette VIII. Edward rövid uralkodását

2020. november 27. 09:33 Múlt-kor

Nők hálójában

Ahogy Edward idősödött, a szokásai egy cseppet sem változtak, és számos futó kapcsolatot tartott fent. A nőügyeivel, illetve azzal, hogy nem házasodott meg, elidegenítette magától a szüleit. Edward ugyanakkor a korabeli médiában amolyan szupersztárként jelent meg, hiszen magas, jóképű és magányos férfiként számtalan fotó készült róla. A sajtó sokkal inkább nyomon követte az ő pályafutását, mint a korábbi uralkodókét.

Kapcsolatai közül a Freda Dudley Warddal folytatott viszonya mondható kiemelkedően hosszúnak. Freda a szülők szempontjából nem jelentett veszélyt a trónra, mivel 1913-ban már megházasodott, William Warddal, egy nála csaknem 17 évvel idősebb liberális politikussal. (A névazonosságon kívül nincs közeli rokonság a fentebb említett másik William Warddal). Freda valamelyest kivételt jelentett Edward szeretői között, mert egyidős volt vele.

A kapcsolatuk azonban más jelleget is öltött, mert Freda egyszerre vált Edward bizalmas barátjává és társává. Ugyanakkor, legalábbis a kívülállók visszaemlékezése szerint mindenképpen, a walesi herceg mellett egyfajta anyaszerepet is betöltött. A viszony annyira közismertté vált, hogy Fredát a walesi herceg még a királyi családnak is bemutatta.

Edward persze talált más szeretőket is Freda mellett. Thelma Furness, aki ebben az időben szintén férjezett asszony volt, 1926-ban találkozott először a walesi herceggel. Ekkor még nem, ám 1929-ben már felkeltette Edward figyelmét. Kapcsolatuk 1930-ban egy kelet-afrikai szafarin eltöltött közös vakáción fűződött szorosabbá.

Ugyanebben az évben V. György király a fiának adta Fort Belvedere-t, attól kezdve pedig Edward rendszeresen ott töltötte a hétvégéket, ahol Thelma egyre gyakoribb vendéggé vált.

Az egyre romlóbb egészségű V. György és környezete egyre rosszabb szemmel figyelte Edward életmódját, aki nem mutatott hajlandóságot a házasságra, noha több alkalommal már helyettesítette a királyt a hivatalos kötelességeiben. 1931-ben azután Thelma bemutatta Edwardnak egy ismerősét, Wallis Simpsont, ami nem várt következményekkel járt a birodalomra nézve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Edward walesi herceg a Gránátos Gárda tagjaként az első világháborúbanMaggie Meller 1920-banSybil CadoganRosemary Leveson-Gower (balról a második) más nemes hölgyek társaságában 1913 1913-banFreda Dudley Ward (balra) Lady Birkenhead mellett Adrian Michael Berry keresztelőjén 1937-benEdward walesi herceg Thelmával, azaz Lady Furness-szel a Lily Christine című film éjféli előadásán a londoni Haymarketben található Plazában, 1932.Windsor hercege és hercegnéje 1953-ban.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár