2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Szerencsétlen sorsú kutya pecsételhette meg Anglia jövőjét 1549-ben

2020. január 21. 14:28 Múlt-kor

VIII. Henrik halálát követően korántsem volt nyugodt a helyzet Angliában: ugyan egyetlen fiú örököse annak rendje szerint átvette a trónt, a gyermek VI. Eduárd körül azonnal hatalmi harcok indultak a családon belül. Egy ritkán emlegetett eset az 1549. januári emberrablási kísérlet, amelynek sikere esetén egészen másként is alakulhatott volna a szigetország történelme.

VI. Eduárd
VI. Eduárd angol király (kép forrása: Wikimedia Commons)

Testvéri ellentét

1549. január 16-ának éjjelén a westminsteri királyi palota csendjét riadt kutyaugatás törte meg az ifjú király lakosztálya előtt.

Sir Michael Stanhope, a király vigyázója erre felébredt, és azonnal az uralkodó ajtajához sietett. Itt vérbe fagyva találta meg a király kutyáját, és azonnal kiabálni kezdett: „Segítség! Gyilkosság!”

A környező szobákból mindenki Stanhope segítségére sietett, a kedélyek azonban némileg megnyugodtak, amikor az uralkodót – a 11 éves VI. Eduárdot – biztonságban találták saját ágyában.

Bárki is ölte meg a hű ebet, bizonyára elmenekült a fennforgás közepette. A bizonyítékok mindazonáltal a király egyik nagybátyja, Thomas Seymour felé mutattak.

Miután VIII. Henrik 1547 januárjában elhunyt, a hatalmat a fiúgyermek Eduárd halott édesanyja, Jane Seymour királyné legidősebb bátyja, Edward Seymour ragadta magához: egyszerre tette meg magát Somerset hercegévé és a királyság lordprotektorává, az új király nagykorúságáig.

A lordprotektor nem kívánta megosztani hatalmát öccsével, Thomasszal, akit a hajdani király sem kedvelt túlzottan. A fivérek közötti viszony tovább romlott azonban, amikor Thomas elvette VIII. Henrik özvegyét, Katherine Parrt feleségül.

A fiatalabbik Seymour-fivér egy ideig még reménykedett abban, hogy megteszik az ifjú király gyámjává, erre azonban egyre kevesebb esély látszott.

1547 elején még jól látszott alakulni sorsa: kinevezték lord nagyadmirálissá, azaz a haditengerészet vezetőjévé. Csalódnia kellett azonban nem sokkal később, amikor az év nyarán a lordprotektor Skócia elleni hadjáratán nem őt, hanem Lord Clintont bízták meg az angol hajóhad vezetésével (a hadjárat oka egyébként az volt, hogy a szintén gyermek Mária skót királynőt gyámjai nem akarták VI. Eduárdhoz feleségül adni).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Thomas Seymour (kép forrása: Wikimedia Commons)A fiatal Erzsébet hercegnő (kép forrása: Pinterest)Katherine Parr (Parr Katalin) királyné (kép forrása: Wikimedia Commons)Jane Seymour (Seymour Johanna) királyné (kép forrása: Wikimedia Commons)Edward Seymour lordprotektor, Somerset hercege (kép forrása: Wikimedia Commons)A pinkie-i csatáról készült metszet (kép forrása: historynet.com / Alamy)Sir Michael Stanhope (kép forrása: Wikimedia Commons)Sir William Sharington (kép forrása: Wikimedia Commons)Holt vára egy régészeti rekonstrukciós rajzon (kép forrása: wrexham.gov.uk)A gyermek VI. Eduárd (kép forrása: historyextra.co.uk)A Tower napjainkban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár