2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százmillió dollárt is érhet egy Botticelli által festett portré

2020. szeptember 25. 09:56 MTI

Sandro Botticelli itáliai reneszánsz mester portréjáért a januári New York-i Sotheby’s árverésén akár 100 millió dollárt (31,2 milliárd forint) is adhatnak – jelentette be csütörtökön az aukciósház.

A művész Fiatal férfi arcképe medalionnal című alkotása egyike annak a mindössze tucatnyi portrénak, amelyek fennmaradtak. Botticelli leghíresebb művei, a Vénusz születése és a Tavasz a firenzei Uffizzi képtárban láthatók.

A 15. században született festmény a becslések szerint 80 millió dollárnál magasabb áron fog elkelni a Sotheby’s januári Régi mesterek című árverésén. Az aukciósház szerint könnyen lehet, hogy több mint 100 millió dollárt is adnak a képért, ez a Sotheby's történetében egy régi festő művéért előzetesen becsült legmagasabb ár.

„A puszta szépsége örömmel tölt el. A becslés valóban tükrözi a minőséget, a mű állapotát, rendkívüli ritkaságát és a kivételes vizuális hatást” – magyarázta Christopher Apostle, az aukciósház régi mesterek festményiért felelős osztályának igazgatója.

A világon húsznál kevesebb azoknak a műalkotásoknak a száma, melyeket több mint 100 millió dollárért árvereztek el. Legutóbb Claude Monet híres Szénakazlak-sorozatának egy darabjáért fizetett a győztes licitáló 110 milliót egy tavaly májusi aukción. Az összeg egyben impresszionista festményért árverésen adott eddigi legmagasabb ár.

Az aukciós világrekordot 2017-ben állították fel, amikor a Leonardo da Vincinek tulajdonított Krisztus-portrét, a Salvator Mundit 450 millióért vitték el.

A Fiatal férfi arcképét jelenlegi, meg nem nevezett tulajdonosa az Egyesült Királyságban vásárolta egy aukción 1982-ben, 810 ezer dollárért (ma több mint egymillió foritnak felelne meg).

Az elmúlt fél évszázadban a festményt hosszabb időszakokra a brit Nemzeti Képtárnak, a New York-i Metropolitannak és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériának is kölcsönadták.

Az 1470-es, 1480-as évek fordulóján készült mű egy titokzatos, ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki valószínűleg az 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott. Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion. A kerek foglalatban egy újabb portré, egy szent arcmása látható, melyet a 14. századi sienai Bartolomeo Bulgarini mesternek tulajdonítanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár