2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százezreket rémített halálra a marslakók inváziója

2022. október 30. 16:20 Múlt-kor

„Szent ég, valami előtekergőzik az árnyékból, mint egy szürke kígyó (…) Olyan nagy, mint egy medve, és csillog, mint a nedves bőr” – rémüldözött 1938. október 30-án este több millió amerikai füle hallatára Carl Phillips, a New Jersey-beli Grovers Mills farmra becsapódott, cilinder alakú tárgyból kimászó űrlényekről tudósító rádiós.

Orson Welles
A rádiójáték sugárzása után Orson Welles riporterek gyűrűjében próbálta elmagyarázni, hogy nem volt céljuk a pánikkeltés

A Marsról érkezett jövevények halálsugaruk segítségével azon nyomban több helyszínen tartózkodóval végeztek, és a rádió néhány perccel később tudatta a sajnálatos hírt, hogy Carl Phillips elszenesedett tetemét felismerték a trentoni kórházban. Az USA-ban kitört a pánik.

Természetesen a valóságban szó sem volt a Földet megtámadó marslakókról.

A rádióhallgatók H. G. Wells Világok harca című sci-fijének Orson Welles, a 23 éves színházi csodagyerek által amerikai környezetbe átültetett verzióját hallhatták.

Bár a hangjáték adásba kerülését megelőzően Welles bejelentette, hogy a következő műsorszám csak fikció, legtöbben csak később kapcsolódtak be a közvetítésbe, mivel korábban Charles Bergen hasbeszélő számát hallgatták egy másik rádióállomáson.

Mire átkapcsoltak, már csak Welles és társai rendkívül élethű, kiválóan szerkesztett műsorát élvezhették az amerikai nagyvárosok ellen induló, pusztító marslakókról.

A mozik megszakították műsoraikat. Tízezrek kezdtek el menekülni a városokból, sokan pedig a különböző rádióállomásokat, újságok szerkesztőségeit és a rendőrséget hívogatták a földönkívüliek elleni hatékony védekezési módszer felől érdeklődve.

Volt, aki a garázsajtón át hajtott el kocsijával, egy férfi pedig szétlőtte a Grover Mills-i víztornyot, mivel úgy gondolta, ott landoltak az űrlények.

Pennsylvania kormányzója felajánlotta New Jersey állam kormányzójának, hogy csapatokat küld a kisegítésére. Egyes adatok szerint nagyjából egymillióan hitték valóságnak a rádióban elhangzottakat.

Bár szárnyra kelt pletyka, hogy többen öngyilkosok lettek, az eseményeknek a hivatalos adatok szerint nem voltak halálos áldozatai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A korabeli karikatúrán fent a náci propaganda által befolyásolt németeken gúnyolódó amerikai átlagpolgár, lent pedig az ő rádiójátékra adott reakciója látható
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár