2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Spitfire vadászgépet vezetett a 93 éves cseh veterán

2016. július 22. 09:57 MTI

Valóra vált egy 93 éves háborús veterán álma: Emil Bocek dandártábornok, az egykor a Brit Királyi Légierőnél (RAF) szolgáló utolsó cseh pilóták egyike egy Spitfire vadászgéppel szállt fel csütörtökön a londoni Biggin Hill-i Repülőtérről.

Emil Bocek dandártábornok

Nem egyedül vezette a kétüléses gépet, de a levegőben úgy fél órára átvette a botkormányt. "Fantasztikus volt, hogy annyi év után ismét repültem ezzel a géppel" - mondta Bocek, aki utoljára 71 éve szállt fel Spitfire-rel.

A veterán pilóta tavaly említette meg a cseh légierő egy rendezvényén, hogy szeretne még egyszer Spitfire-rel repülni. A kívánságot több szervezet, köztük a cseh hadsereg és a cseh Spitfire Klub összefogásával sikerült valóra váltani. Az előkészületek kilenc hónapot vettek igénybe. Az eseményre Libor Stefanik, a cseh légierő parancsnoka is ellátogatott.

Bocek a második világháborúban csatlakozott a brit légierőhöz. 17 évesen szökött el szülőhazájából, amelyet elfoglaltak a nácik. A Balkánon át Bejrútba, majd Nyugat-Európába jutott. Részt vett a franciaországi harcokban, és 1940 júliusában érkezett Nagy-Britanniába. Pilótaként akart szolgálni a brit légierőnél, de ezt az álmát csak 1944-ben tudta valóra váltani. A háború alatt 26 bevetésen vett részt.

Hazatérve, 1946-ban leszerelt a csehszlovák légierőtől, és motorjavító boltot nyitott egy barátjával. 2010-ben a legmagasabb rangú cseh állami kitüntetésben, a Fehér Oroszlán-rendben részesült. A Brit Királyi Légierő Szent György kápolnájában, a Biggin Hill-i Repülőtéren csütörtökön a prágai érsek mutatott be misét a nácik elleni harcban elesett pilótákért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár