2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

„Soha ennyi szülő nem vitte magával a gyermekeit a sírba” – hat pusztító pestisjárvány

2017. március 3. 14:27

Kevés fertőző betegség okozott akkora pánikot és pusztítást a történelem során, mint a hosszú évszázadokon át időről időre lecsapó bubópestis. A Yersinia pestis nevű baktérium leggyakoribb terjesztője a patkánybolha volt, és ha valaki megfertőződött, akár napokon belül is meghalhatott. Az alábbiakban a történelem számos nagy pestisjárványa közül hat hírhedt esetről olvashatnak.   

„Soha ennyi szülő nem vitte magával a gyermekeit is a sírba” – hat pusztító pestisjárvány

Bizánc tragédiája

A sokak által a legnagyobb hatást gyakorló bizánci császárnak tekintett Justinianus uralkodásának éveiben zajlott le az egyik első, viszonylag jól dokumentált pestis - olvasható a History cikkében. A járvány feltehetően Afrikából indult ki, majd kereskedőhajókon hozták be fertőzött patkányok közvetítésével Európába. A Konstantinápolyt Kr. u. 541-ben elérő járvány hamarosan már naponta mintegy tízezer életet követelt. A holttestek temetetlenül hevertek az épületekben vagy az utcákon.

Prokopiosz leírását alapul véve, az áldozatok számos, a bubópestisre jellemző tünettől szenvedtek: ilyen volt az embereket gyorsan ágynak döntő láz és a nyirokcsomók duzzanata. Maga Justinianus is megfertőződött, de sikerült felépülnie, ám Konstantinápoly lakosainak mintegy harmada nem volt ilyen szerencsés. Miután Bizáncban már alábbhagyott a tombolása, Európa, Afrika és Ázsia egyes részein időről időre felütötte a fejét, éhínséget és pusztítást hagyva maga után. Becslések szerint mintegy 25 millió áldozatot szedett, a valós szám azonban ennél magasabb is lehet.     

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Karanténba zárt emberek KaracsibanA justinianusi pestist ábrázoló festményWilliam Blake rajza a pestis áldozatairólA milánói pestis ábrázoló rajzA pestis firenzei tombolását ábrázoló festményMarseille a pestis tombolása idején
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár